David Gaider je veteran industrije videoigara, koji se poslom pisanja priča za videoigre aktivno bavi već 20 godina. Mnogima će biti poznat kao pisac koji je za BioWare radio na igrama kao što su Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights, Star Wars: KotOR te posebice glavni pisac čitavog serijala Dragon Age.

Gospodin Gaider napustio je famozni BioWare 2016. godine, a sada je na konferenciji PAX Australia najavio da je oformio Summerfal Studios – potpuno novi razvojni studio koji okuplja poprilično značajna imena u gaming industriji te je istovremeno najavio i svoju novu i totalno drukčiju igruChorus.

Naime, Chorus (hrv. refren iliti pripjev) će biti avanturistički mjuzikl s grafikom nalik na stripove i specifičnim ilustriranim vizualnim dizajnom, a radnja se vrti oko djevojke Grace, pjevačice kojoj umre član benda. Čekajte, još nismo došli do ludog dijela. Naime, sve to odvijat će se “u svijetu bogova i fantastičnih čudoviša uz obilje glazbe, a Grace će biti obdarena božanstvenim moćima pjesme. Kad ju bogovi optuže za ubojstvo Calliope, muze lijepog glasa, Grace mora otkriti istinu prije nego joj bogovi oduzmu život”, stoji u službenom opisu igre.

Što se tiče tima i osoblja koje će raditi na igri, David Gaider, kako smo spomenuli, zaista je okupio vrhunske talente, pa se tako u njegovom studiju na poziciji managing direktora nalazi Liam Esler, koji je nekada radio za Obsidian i Beamdog (Enhanced izdanja igara Icewind Dale, Baldur’s Gate I i II, Pillars of Eternity itd.). Sami soundtrack i glazbu za igru radi hvaljeni i višestruko nagrađivani skladatelj Austin Wintory (Journey, trilogija The Banner Saga, Assassin’s Creed Syndicate, Abzû itd.). 

Glavnu ulogu protagonistice Grace tumači iznimno poznata i uspješna glasovna glumica Laura Bailey (serijal BloodRayne, Resident Evil, serijal Gears of War i Gears 5, Wolf Among Us, Batman, Marvel’s Spider-Man, Uncharted 4 te čitav niz drugih igara). Naravno, tu je i jedan od najcjenjenijih glasovnih glumaca današanjice – jedan jedini Troy Baker (The Last of Us I i II, Middle-earth: Shadow of Mordor, Uncharted i preko stotinu drugih igara). Baker ovoga puta neće biti samo glasovni glumac, već će za studio Summerfall i igru Chorus obnašati ulogu voice direktora.

Prema rječima legendarnog pisca Davida Gaidera, likovi će biti u apsolutnom fokusu igre, a to uključuje i romanse i mogućnosti zavođenja drugih likova, nešto što je odavno postao sinonim za igre studija BioWare, kao što su Dragon Age i Mass Effect te mnoge druge, na kojima je Gaider radio. U ovoj će igri, pak, sklapanje romantičnih veza biti centralni dio priče, a Gaider obećava da će naši odabiri veza čak i utjecati na različite završetke igre.

Generalno, što se samog žanra tiče te zašto se ističe i kako je došlo do ovakve ideje, Gaider navodi da je za prvu igru svog novog studija Summerfall htio napraviti nešto posebno i drugačije, a mjuzikl je nešto na čemu je osobno htio raditi još otkad je bio glavni pisac na Dragon Ageu u BioWareu. “U polu-šali bih predložio šefovima da bi glazbeni DLC bio divno odskakanje od norme“, spominje Gaider u velikom intervju za ugledni portal GameSpot te dodaje kako BioWare na tako nešto nikad nije pristao, no njemu se ideja zadržala u glavi sve ove godine te je napokon odlučio sprovesti ju u djelo i napraviti vlastitu mjuzikl avanturu.

Chorus je još uvijek u izradi te je u fazi prikupljanja sredstava putem crowdfunding kampanje na platformi Fig. Ukoliko želite donirati, kampanju možete pronaći na ovome linku, ali i saznati puno više informacija o igri, njezinim mehanikama, likovima i drugim detaljima. Također, svakako preporučamo da pročitate i već spomenuti veliki intervju s piscem Davidom Gaiderom koji je napravio portal GameSpot povodom otkrivanja igre Chorus, a u nastavku pogledajte i najavni trailer za igru i njezinu crowdfunding kampanju.