Smatramo da su imena prepuna značenja te su upravo zato Infinity Ward i Activision uz pomoć imena “Call of Duty: Modern Warfare” rekli apsolutno sve što su trebali reći, kako bi nam ubrzali rad (barem mojeg, op.a.) srca do maksimuma i podsjetili nas kako će ovogodišnji Call of Duty nositi ime mnogima najbolje i najdraže igre serijala.

Ono što je Call of Duty 4: Modern Warfare predstavljao kad je izašao je promjena. Modern Warfare je prva igra serijala koja nam je prikazala kako izgleda moderno ratovanje te je uz odličan singleplayer donio pravu malu revoluciju u multiplayeru, koja se sastojala od šarolikog izbora oružja koje možete urediti po želji, raznolikih perkova i opreme, killstreakova i mogućnosti kreiranja klasa na temelju vlastitog stila igranja.

Srećom, današnji trailer i prvi prikaz multiplayer gameplaya uvjerio nas je da će reboot Modern Warfarea predstavljati isto ono što je originalna igra predstavljala prije 11 godina – promjenu. Naime Modern Warfare će ove godine na naše ekrane dostaviti posve novi osjećaj – onakav kakav još nismo iskusili u niti jednoj igri Call of Duty…Barem tako tvrdi razvojni tim.

NOVI ENGINE

Ovogodišnji Call of Duty će nakon čak 14 dugih godina koristiti posve novi engine koji će omogućiti prikazivanje igre u 4K rezoluciji uz HDR i famozni Raytracing. Također, veliku će ulogu igrati i novi GPU geometry pipeline, zbog kojega će prikazivanje vizuala biti efikasnije, a okoliš bogatiji detaljima. Tu su i unaprijeđena fotogrametrija koja će presjeći vrijeme potrebno za kreiranje kompleksnijih tekstura i spektralno prikazivanje koje će uvelike povećati realističnost prikaza night visiona. Ime novog enginea još uvijek nije poznato, ali prema svemu sudeći, zvuči obećavajuće!

GAMEPLAY

Novi Call of Duty bi prema viđenome trebao biti posve drugačija igra. Naime, oružje će igračima pružati osjećaj snage, bit će glasno i teško za smiriti (čitaj: recoil). Svaka puška imat će svoj jedinstveni uzorak pucanja, kojega će igrači trebati naučiti kako bi bili što efikasniji i precizniji. “Time to kill” će biti užasno malen, a metak u glavu automatski će uništiti dan neprijateljskom igraču. Preciznost i poznavanje uzorka definitivno će, stoga, biti nagrađeni.

Gameplay će nas, također, upoznati i sa svojim novim mehanikama, kao što su postavljanje bilo koje puške na bilo koju ravnu površinu kako bismo dobili nešto više na preciznosti, zatim raznolike mogućnosti otvaranja vrata, punjenje oružja za vrijeme ciljanja, naginjanje u stranu, odabir ruke u kojoj će se nalaziti oružje, ultra sprint i mnoge druge. Sveukupno – jako puno mogućnosti i detalja koji cjelokupno gameplay iskustvo čine zabavnijim, kompleksnijim, ali i realističnijim, na što Inifinity Ward i cilja s novim Modern Warfareom.

GUNSMITH

Kao što to možete pretpostaviti iz imena, Gunsmith je novi sustav prilagodbe oružja. Odaberite oružje koje želite koristiti te ga “ukrasite” s još 5 (od 30/60) predmeta. Tu su nišani, razne cijevi, nastavci za cijevi, okviri, kundaci, perkovi, a svaki od navedenih donijet će određene promjene u ponašanju i osjećaju puške. Svakako moramo izdvojiti i mogućnost kopiranja loadouta neprijatelja koji vas je ubio, što će znatiželjnim igračima biti od izuzetno velike koristi.

KILLSTREAKS

Iako nije ništa novo za igru serijala Call of Duty, killstreakovi se vraćaju nakon duljeg izbivanja iz igre! Infinity Ward i Activision danas su ih prikazali petnaest, a pokraj njih, u serijal se vraća famozni Tactical Nuke. Trenutno nema informacija hoće li igra sadržavati još veći broj killstreakova od toga, ali moramo priznati da smo zadovoljni prikazanim.

MODOVI

Iako su igrači serijala vidjeli ogroman broj manjih i većih modova, Infinity Ward i Activision ove će godine igračima dostaviti ogromnu paletu raznolikih modova. Osim klasičnih 6v6, u igri će se pronaći i 2v2 mod poznatiji kao Gunfight (kojega smo obradili u zasebnom članku na ovome linku), a s druge strane, igra će sadržavati i novi mod Ground War u kojemu će sudjelovati 100 igrača! Valja spomenuti i činjenicu da će pokraj ova dva moda u igri biti i oni koji će se igrati 10v10, 20v20 te 32v32. Ono što nas je ponajviše iznenadilo jest TDM koji se igrao na mapi za vrijeme noći i nije se vidjelo apsolutno ništa – sve dok se nisu aktivirale naočale za noćni vid. U ovom modu igrači će ostati bez korisničkog sučelja, cilja se isključivo laserima te se gameplay svodi na veoma napeto šuljanje.

OPEN BETA? CROSSPLAY? KAD?

Call of Duty: Modern Warfare će imati svoju beta fazu koja će biti dostupna na nekoliko načina, ovisno o platformi. Vlasnici platforme PlayStation 4, koji prednaruče igru, pristup beti dobit će 12. rujna, a ostali vlasnici PlayStationa 4 – dva dana kasnije, 14. rujna. Pet dana nakon toga, 19. rujna, beta dolazi na platforme PC i Xbox One. Međutim, najočekivanija značajka novog Call of Dutyja – crossplay – moći će se isprobati 21. rujna, kad će biti otključan također u sklopu otvorene bete.

Call of Duty: Modern Warfare će na tržište doći 25. listopada za platforme PC, PlayStation 4 i Xbox One, a novi trailer još jednom pogledajte u nastavku.