Novi poljski nezavisni studio Covenant.dev službeno je najavio svoju prvu igru – avanturističku strategiju Gord, smještenu u mračni fantazijski svijet, direktno inspiriran slavenskim folklorom.

Sami studio osnovan je prošle godine u Varšavi, a osnivač i direktor studija je Stan Just, bivši zaposlenik najpoznatijeg poljskog studija CD Projekt RED, koji je radio kao producent igre The Witcher 3: Wild Hunt. Gord je prva igra njegova novog indie studija, no Just, kao i njegovi zaposlenici, imaju više od 10 godina iskustva u industriji videoigara, te su uz rad u CD Projekt REDu, radili i u drugom najpoznatijem poljskom studiju 11 bit Studios (poznati po mračnim i teškim strateškim igrama This War of Mine i Frostpunk).

Gord će, kažu u službenoj objavi, biti singleplayer igra koja će miješati žanrove avantura i strategija, a uključivat će razvoj društava, istraživanje jezivih zabranjenih zemalja te zapanjujuća mitska bića slavenske mitologije, baš kao i u Witcheru. Igrači će rješavati questove i upravljati populacijom stanovnika, čije će osobne priče i blagostanje direktno utjecati na sudbinu nastambi kojima upravljaju igrači.

Bit će to, kaže studio, jedinstveni novi city-builder s elementima survivala, u kojemu ćemo svoju nastambu voditi od skromne kolibe do zapanjujuće goleme utvrde, čitavo vrijeme pod prijetnjom neprijateljskih plemena, zastrašujućih čudovišta i mističnih moći koje vrebaju iz okolnih šuma. Sustav questova bit će baziran na umjetnoj inteligenciji, gdje ćemo NPC-ove  slati na zadatke s nasumičnim okršajima, a imat ćemo i custom scenarije s proceduralno generiranim levelima.

S obzirom na to da igra, slično kao i Frostpunk, veliki naglasak stavlja na blagostanje naših građana, imat ćemo sustave Sanity i Burden, kroz koje će na psihološko stanje NPC stanovnika utjecati svaki aspekt njihova života, od bolesti i gladi do smrti njihovih bližnjih. Uz sve to, na raspolaganju ćemo imati i magične moći i spellove, koji variraju od napadačkih do obrambenih.

Igra zasada doista i djeluje kao miks snaga CD Projekt REDa i 11 bit Studiosa, odnosno igara The Witcher, This War of Mine i Frostpunk, a kako sve to izgleda, pogledajte u iznad objavljenom najavnom traileru. Gord stiže tijekom 2022. godine i to ekskluzivno za PC. Već ga sada možete dodati na wishlistu putem Steama, a daljnji razvoj igre popratite putem njezine službene web stranice i društvenih mreža (TwitterFacebookInstagramYouTubeDiscord).