Amazon, jedna od najvećih svjetskih online trgovina i kompanija, od danas ima svog konja za utrku u svijetu cloud gaminga, kolokvijalnog naziva “Netflix za videoigre”. Amazonov cloud gaming servis Amazon Luna stiže nam krajem ove godine, a omogućit će streamanje AAA i indie igara putem clouda, te integraciju s Twitchem.

Ranije poznat kao Project Tempo, Amazon Luna donosi bitne razlike naspram dosad poznatih servisa. Putem Lune ćemo se, primjerice, pretplaćivati na određene gaming kanale, koji će nam potom dozvoliti pristup svojim kolekcijama igara. 

Za sada je službeno najavljen samo kanal Luna+, po cijeni od 5,99 dolara mjesečno, putem kojeg ćemo moći zaigrati naslove poput Resident Evil 7, Control ili Panzer Dragoon. Uz Lunu + potvrđen je i zasebni Ubisoftov kanal po zasad nedefiniranoj cijeni. A ako ćemo htjeti zaigrati igre nekog izdavača, jednostavno ćemo se pretplatiti na njihov katalog i dobiti sve podržane igre.

Od trenutno potvrđenih igara izdvojit ćemo tek neke: Assassin’s Creed Valhalla, Control, Sonic Mania, Watch Dogs: Legion i Yooka-Laylee & the Impossible Lair. Od izdavača zasad su potvrđeni Ubisoft, Capcom, 505 Games i Team 17.

Izgled sučelja Amazon Lune.

Mehanika iza Lune impresionirat će sve igrače kojima kronično nedostaje mjesta za pohranu. Koristeći Amazonov servis, bit će dovoljno pokrenuti aplikaciju ili web stranicu, nakon čega ćemo se naći u izborniku igara koje nećemo preuzimati na svoje uređaje, već ćemo ih streamati putem Amazonovih servera. Luna bi trebala streamati igre u 1080p rezoluciji s 60 sličica u sekundi, dok će pretplatnici na Lunu + dobiti mogućnost igranja igara na dva različita uređaja istovremeno, uz 4K rezoluciju i 60 sličica u sekundi.

Pored samog servisa, najavljen je i kontroler naziva Luna Controller, po cijeni od 50$. Amazon poručuje da će se kontroler (izgleda vrlo sličnog Xboxovim kontrolerima), umjesto spajanja putem Bluetootha, spajati direktno na cloud (kroz Cloud Direct tehnologiju), a podržavat će i govornog asistenta Alexu. Ako vam još jedan kontroler nije potreban, Luna će podržavati miš i tipkovnicu te standardne Bluetooth kontrolere.

Amazon Luna bit će dostupna na uređajima PC, Mac, Fire TV, iPhone i iPad, dok će podrška za Android stići nekad kasnije. Servis će prilikom lansiranja biti dostupan samo u SAD-u.

Amazon Luna Controller

Amazon Luna Controller prodavat će se po cijeni od 50$, a spajat će se direktno na cloud.