Prije točno tjedan dana prenijeli smo vijest da je Activision Blizzard u novim problemima jer se našao pod istragom američke vlade i to u čak dvije zasebne istrage. Jedna od tih istraga jučer se pretvorila u direktnu tužbu, no već je postignuta nagodba u kojoj će Activision Blizzard platiti ogromnu svotu od 18 milijuna dolara kako bi izbjegao sud i kako bi kompenzirao svojim bivšim i sadašnjim maltretiranim zaposlenicima.

Naime, kompaniju u službi američke vlade istražuje SEC – Securities and Exchange Commission, odnosno trgovinska komisija za vrijednosnice i burzu i to praktički u ime dioničara. No, drugu izasebnu istragu i to potajno još od rujna 2018. vodi državna komisija za jednakost mogućnosti zapošljavanja (EEOC – Equal Employment Opportunity Commission) i njihova istraga tiče se omalovažavanja i maltertiranja ženskih zaposlenica. Upravo s tom drugom komisijom Activision Blizzard je sada postigao nagodbu, dan nakon što se istraga pretvorila u tužbu.

Activision Blizzard sada i pod istragom američke vlade, direktor pozvan na sud

Prema sporazumu, Activision Blizzard se obvezao stvoriti fond u iznosu od 18 milijuna dolara za kompenzaciju i nadoknadu štete podnositelju zahtjeva“, ističu iz Activision Blizzarda u novom priopćenju te dodaju: “Svi iznosi koji se ne koriste za podnositelje zahtjeva bit će podijeljeni između dobrotvornih organizacija koje unapređuju žene u industriji videoigara ili promiču svijest o problemima uznemiravanja i ravnopravnosti spolova, kao i o raznolikosti kompanija, pravičnosti i uključivanju, što je odobrilo EEOC. Sporazum je podložan sudskom odobrenju“.

Drugim riječima, kako stoji u tekstu nagodbe, osim doniranja u dobrotvorne svrhe koje promiču prava žena i ravnopravnost spolova, kompanija je dužna novac distribuirati i na sadašnje i bivše zaposlenike Activision Blizzarda koji su obeštećeni na temelju “seksualnog uznemiravanja, diskriminacije u trudnoći i/ili s tim u vezi odmazde ili konstruktivnog odbacivanja” i koji su istupili kao žrtve u svim ovim tužbama, a koji su radili na bilo kojoj od lokacija tvrtke Activision Blizzard u Americi od 1. rujna 2016. do danas.

U samoj izjavi situaciju je ponovno komentirao i utuženi direktor Bobby Kotick koji je prošloga tjedna u sklopu sasvim druge istrage američke vlade pozvan na sud. “U našoj tvrtki nigdje nema mjesta za diskriminaciju, uznemiravanje ili nejednako postupanje bilo koje vrste, i zahvalan sam zaposlenicima koji su hrabro podijelili svoja iskustva“, ističe Kotick te dodaje: “Žao mi je što je netko morao doživjeti neprikladno ponašanje, a ja ostajem nepokolebljiv u svojoj predanosti da Activision Blizzard učinim jednim od najinkluzivnijih, cijenjenih i poštovanih radnih mjesta u svijetu”.