Saga s legalnim problemima u Activision Blizzardu se nastavlja. Nakon što je država Kalifornija protiv ovog gaming giganta krajem srpnja pokrenula tužbu zbog niza iskaza o diskriminaciji, seksualnom zlostavljanju i maltretiranju zaposlenica, stotine zaposlenika okupilo se naknadno i na prosvjednom štrajku protiv kompanije, optužujući vrhušku Activision Blizzarda i direktora Bobbyja Koticka za ignoriranje problema i zastrašivanje zaposlenika koji su istupili.

Potom se nekoliko tisuća zaposlenika iz svih Activision Blizzardovih studija ujedinilo u koaliciju ABK Workers Alliance, optužujući ih za unajmljivanje anti-sindikalne pravne kompanije WilmerHale. Povrh toga, Activision Blizzard se u kolovozu našao i pod tužbom samih ulagača i dioničara koji su kompaniju optužili za lažiranje financijskih izvještaja, čime je tržišna vrijednost Activision Blizzarda opala na burzi. Na krilima svega toga, kompaniju je sada snašao još veći problem – našla se i pod istragom same američke vlade.

Kako prenosi The Wall Street Journal, američki SEC – Securities and Exchange Commission, odnosno trgovinska komisija za vrijednosnice i burzu koja djeluje na federalnoj razini i u ime vlade – pokrenula je širokopojasnu istragu Activision Blizzarda u sklopu koje su na sud pozvali i Bobbyja Koticka – samog direktora Activision Blizzarda. Od njega zahtijevaju sve zapise, papirologiju i dokaze o komunikaciji s drugim rukovoditeljima vezano uz optužbe, zatim dosjee osoblja, odnosno šest bivših zaposlenika koji su zbog optužbi napustili kompaniju ove godine, ali i zapise sa sastanaka odbora unazad dvije godine.

Ključna stavka zbog koje SEC istražuje Activision Blizzard ne tiče se direktno samih optužbi za seksualno zlostavljanje, “frat boy” kulturu i ostale slučajeve psihičkog i fizičkog zlostavljanja zaposlenica zbog kojih Kalifornija tuži kompaniju, već se odnosi na optužbe samih dioničara i ulagača, istražujući razloge zašto Activision Blizzard same optužbe nije otkrio dioničarima na vrijeme – prije nego je prva tužba uopće pokrenuta i javno objavljena.

Activision Blizzard u novim problemima, a sada ih tuže i dioničari

Osim što je početkom kolovoza kompaniju napustio dotadašnji predsjednik Blizzarda J. Allen Brack, studio je do danas napustilo još nekoliko ključnih visoko pozicioniranih zaposlenika u jeku optužbi i istrage, no čak ni ova nova istraga SEC-a i američke vlada nije kraj priče. Danas se saznalo da protiv Activision Blizzarda zasebnu istragu vodi i državna komisija za jednakost mogućnosti zapošljavanja (EEOC – Equal Employment Opportunity Commission).

To državno povjerenstvo, kako danas prenosi The Wall Street Journal, u tajnosti istražuje Activision Blizzard još od svibnja 2020. godine, baveći se direktno optužbama o zlostavljanju na temelju spola, a navodno su u tijeku i pregovori o nagodbi u kojoj će Activision Blizzard na kraju potencijalno morati platiti milijune dolara. Kako zaključuje WSJ, savezna agencija za jednake mogućnosti zapošljavanja odbila je komentirati i dati izjavu o svemu ovome te zasad nije jasno hoće li javno objaviti detalje svojih nalaza.

U međuvremenu, na ove dvije nove istrage reagirao je i Activision Blizzard te se o čitavoj situaciji oglasio direktor kompanije Bobby Kotick u novom službenom priopćenju u kojem uvjerava javnost da Activision Blizzard surađuje s raznim regulatornim tijelima. “Duboko smo predani tome da Activision Blizzard učinimo jednim od najboljih, najinkluzivnijih mjesta za rad bilo gdje. Apsolutno nigdje u našoj tvrtki nema mjesta za diskriminaciju, uznemiravanje ili nejednako postupanje bilo koje vrste“, kaže direktor.

Iako nastavljamo raditi u dobroj vjeri s regulatorima na rješavanju prošlih problema na radnom mjestu, nastavljamo i dalje s vlastitim inicijativama kako bismo osigurali da smo najbolje mjesto za rad. Ostajemo predani rješavanju svih problema na radnom mjestu u neposredan i brz način“, zaključio je Kotick.