Keltska mitologija veliki je izvor inspiracije mnogih dizajnera igara, ali ako ćemo pogledati konkretnije velšku mitologiju, k tome kada saznamo za novu igru da dolazi kompletno na velškom jeziku kao primarnom – pokušavamo se sjetiti jesmo li ikada igrali takvu avanturu – zapravo igru općenito. Nije ni važno jer Tales From The Mabinogion donosi upravo to – narativom bogatu pustolovnu igru s pogledom iz trećeg lica, u potpunosti predstavljenu na velškom jeziku, prikazujući impresivno putovanje kroz drevnu velšku mitologiju. Radi se o debitantskom indie projektu dizajnera igara i pisca Stevana Anastasoffa, s velikim iskustvom rada na hitovima poput Assassin’s Creed, Warhammer Online i For Honor.

U igri Tales From The Mabinogion igrači preuzimaju ulogu kralja Pryderija dok se kreću kroz nekoć mirnu divljinu sada obavijenu smrtonosnom, prokletom maglom. U težnji da otkriju tajanstvenu kataklizmu koja je ostavila Kraljevstvo Dyfeda u ruševinama, progonjeni smrtonosnom maglom igrači moraju slijediti tragove zvijeri Annwna, no mitske životinje nastojat će spriječiti napredak dok igrači otkrivaju tisuću godina stare priče sadržane na stranicama Mabinogionazbirke od 11 srednjovjekovnih velških priča temeljenih na mitologiji, folkloru i legendama o herojima. 

Na igri radi talentirani tim kreatora te uz Stevana Anastasoffa uključuje i rad Gava Thorpea, autora New York Timesovog bestselera The Lion kao i poznatog dizajnera i jednog od glavnih pisaca serijala Warhammer, a radio je i na drugim igrama poput For Honor i Space Hulk: Deathwing.

Imerzivno iskustvo igre na velškom jeziku dodatno je osnaženo doprinosom Rhysa Iorwertha, inače nedavnim dobitnikom nagrade National Eisteddfod Crown – koji prevodi drevne priče – te nagrađivanim glasovnim umjetnikom Philom Roweom, koji daje naraciju. Zvučni zapis, koji je aranžirao i izvodi proslavljeni velški folk glazbenik Oliver Wilson-Dickson, dodaje bogat, atmosferski sloj očaravajućem svijetu igre.

Litice, obale i krajolik drevnog Walesa dio su igre Tales From The Mabinogion kao i sami likovi. Igrači će se kretati po prostranim brdima i suočiti se s režećim psima, prelazeći podmukle krajolike prikazane u vizualno zadivljujućem stilu uljanih slika inspiriranih Erin Hanson, Vincentom Van Goghom i Claudeom Monetom.

Po riječima autora, Tales From The Mabinogion je: “prva potpuna adaptacija najranijih velških proznih priča (The Mabinogion) za videoigre – oživljavajući ove drevne priče na inovativan i sveobuhvatan način“.

Tales from the Mabinogion razvija se za PC a na Steamu se očekuje u 2025. godini.