Za sve nas fanove i kolekcionare fizičkih izdanja, Limited Run Games je sunce u mraku digitalne budućnosti. Mlada izdavačka tvrtka koja se bavi izdavanjem nezavisnih igara koje inače ne bi dobili fizička izdanja je buknula u 2016. i 2017. Njihov primjer su preuzele i druge manje tvrtke kao iam8bit ili FanGamer, a odlučili su zaokružiti svoj sjajan niz i kraćom E3 konferencijom.

Odmah u uvodu je bilo jasno da su gledali Devolverov postmodernistički cringe festival prošle godine i odlučili mu dati svoj spin. Stage je izgledao kao tribina za Gran Turismo iz vremena PSonea, s cardboard cutout “poligonima”. Sve skupa je bilo pomalo naporno, namjerni “cringe” je još uvijek “cringe”.

Ali sve je to nevažno, što su nam najavili momci i djevojke iz Limited Run Gamesa? Pa dosta toga.

Počevši sa simpatičnom RPG avanturom, pomiješanu s patricijskim sportom – golfom. Dolazi nam Golf Story, navodno u rujnu ove godine. Nakon toga su brzinski najavili i Bitfrostov Iconoclasts, predivni 2D platformer koji nam dolazi na PS4.

Iconoclasts

Potom su na red došle dvije velike i neočekivane najave. Dvije igre poljskih Bloober Teama dolaze na PS4 i Switch. Iz nekog bizarnog razloga su odlučili horor Layers of Fear izdati samo za Switch, ali cyberpunk avantura Observer nam dolazi na PS4, nadamo se i u collectors edition verziji s malom bočicom znoja Rutgera Hauera. Nakon toga nam dolazi i potpuno neočekivana najava još jednog spektakularnog indie naslova – Thumper, koji nam dolazi i za Switch i PS4. Ukoliko niste igrali Thumper, ovim putem urgiram da probate.

Thumper

Nakon tih najava je došla i objava da LRG rade na svome prvom lokalizacijskom projektu. Sudeći po trailer, House in Fata Morgana se čini kao pripadnik sve popularnijeg visual novel žanra igara. Koliko će lokalizacija trajati i hoće li još priuštiti nikad prežaljeni Working Designs lokalizacijski tretman, ostaje za vidjeti.

Zatim su se vratili u prošlost, prisjećajući se svojih prvih naslova koje su objavili za PS Vitu, hvaleći pritom Vitu i njene fanove. Tom prilikom su najavili dvije cyberpunk avanture koje će fantastično izgledati na Viti. Radi se o 2064 Read Only Memory i Va11 Hall-a. Nakon toga je na red došao još jedan nastavak iz Senran Kagura serijala, Bon Appetit. Ne moramo ni napominjati da developeri serijala još uvijek nisu odustali od jedva legalnih prikaza žena u svojim igrama.

2064 Read Only Memories

Nakon toga je na sveopće oduševljenje lažne publike, došao je i blok Switch naslova koje iščekuje LRG tretman. Prvi na redu je akcijski RPG Oceanhorn koji je dobio svoj iznenađujući release tijekom konferencije. Uslijedili su RPG Cosmic Star Heroine i Night Trap a najveće oduševljenje Twitch chata je uzela najava Yooka Laylee na Switchu.

Nakon toga smo se vratili u uobičajeni format najava, prva je bila legendarni Spelunky za PS4 i Vitu. Izdavanje fizičkog izdanja prije drugog nastavka je svakako pun pogodak. Uslijedila je najava Exile’s End poprilično nepoznatog PS4 naslova u metroidvania stilu. Nakon toga, LRG nas je sve zaintrigirao s opskurnim japanskim beat-em-upom Phantom Breaker: Battlegrounds koji, po svemu sudeći, večinu inspiracije crpi iz Scott Pilgrim igre. Ne žalimo se, štoviše, voljeli bismo kad bi i drugi developeri u toj igri tražili inspiraciju.

Phantom Breaker: Battlegrounds

A nakon toga je, napokon, došao release date za fizičko izdanje Salt and Sanctuary, izvanredne 2d metroidvanie s Dark Souls štihom. Svi koji su iole upoznati s LRG ekipom, upoznati su i s problemima koje su imali s izdavanjem ove igre. Na oduševljenje svekolike populacije, fizičko izdanje nam dolazi 24. kolovoza. Barem se nadamo.

Ako to nije bilo dovoljno, najavili su i Dust: An Elysian Tale, koji nam stiže, zasada, ekskluzivno za Switch u svome fizičkom LRG izdanju. Dust je svakako jedna od ljepših priča nezavisnog developmenta, plod ljubavi jedne osobe koja je više od 10 godina radila na ovom malom 2D remek-djelu.

I za kraj, najavljen je remake još jedne grozne, ali kultne FMV igre, Double Switch 25th Anniversary Edition, koji nam stiže u dogledno vrijeme na PS4 konzole.

Nakon toga je uslijedio Q&A s fanovima, kojeg nažalost nismo stigli ispratiti, ali poznavajući LRG ekipu, vjerojatno je završio s epopejama ljubavi prema Sega CD-u.

Ako se išta nadamo, to je da će LRG nastaviti s dobrim poslovanjem te da će možda povećati print. Svaka osoba koja je imala iskustva s pokušajem kupovine LRG naslova zna gorak osjećaj razočaranja kad se sve razgrabi u jednoj minuti i za dvije minute završi kao ebay listing.