Odgovor na pitanje iz naslova ovisit će, naravno, o vašim preferencijama i potrebama, a ovim tekstom vam želimo olakšati izbor. Tako da odgovorimo na pitanja: što je točno PlayStation Plus, koje su razlike između opcija (tierova) Essential, Extra i Premium, koliko to košta i kako upravljati pretplatom. Uz informacije prenijet ćemo i naše dojmove jer smo pretplatnici na PS Plus od prvog dana usluge te smo nove opcije (tierove) testirali od kada su u ponudi. Ovaj tekst zamišljen je kao vodič i, bude li za tim potrebe, povremeno ćemo ga osvježavati opisima novih opcija ili dodatnim pojašnjenjima.

Što je PlayStation Plus, kako se kupuje i što nudi?

PlayStation Plus, ili skraćeno PS Plus, u ponudi je od 2010. godine, odnosno iz vremena PlayStationa 3. Radi se o pretplati na premium usluge (više o njima u nastavku) i može se kupovati tako da se pretplata produžuje mjesečno, tromjesečno ili godišnje. Ili, ako vam je tako lakše, traje onoliko dugo koliko ste unaprijed platili – mjesec dana, tri mjeseca, godinu dana ili više ako ste uplatili više godina unaprijed (jer je i to moguće). Uz napomenu kako će ovisno o načinu kupnje – direktno preko PS Storea na konzoli ili preko web browsera na računalu, odnosno putem prepaid bonova – biti postavljena opcija automatskog obnavljanja pretplate koja se u bilo kojem trenutku može ukinuti. Zapravo, može se ukinuti odmah po kupovini i po tom pitanju je slična mnogim drugim uslugama pretplate no nije zgoreg još jednom ponoviti – pa evo – ako se bojite budućih “fantomskih naplata”, pratite poruke sučelja pri kupovini pretplate i odmah izaberite opciju da ne želite automatsko produženje, ili odite u svoje postavke računa (preko konzole ili web browsera) te provjerite opciju automatske naplate. Pretplatu na PS Plus koriste vlasnici konzola PlayStation 4 i PlayStation 5, jer se više ne podržavaju konzole PlayStation 3 i PlayStation Vita.

GLAVNI IZBORNIK PlayStation Plusa na PS Storeu preko konzole PlayStation 5. Ako ste imali pretplatu na PS Plus, automatski je promijenjena na pretplatu tiera PS Plus Essential.

Što nudi PlayStation Plus Essential?

PS Plus Essential osnovni je tier PS Plus pretplate i nudi sve ono što je i dosadašnja pretplata na PS Plus nudila po istoj cijeni. Uz neke sitne izmjene oko broja mjesečnih igara i konzola kojima su namijenjene, pretplata na PS Plus od početka nudi sljedeće premium usluge:

• mogućnost igranja online igara (plaća se dakle usluga servera PS Networka)
• ekskluzivni popusti na trgovini PlayStation Store
• mogućnost uploadanja snimljenih pozicija iz igara na PlayStation server i to do 100 GB (vrlo korisno ako igrate na više konzola, odnosno ako radite prijenos svih podataka na drugu konzolu, ili jednostavno kao backup)
• dijeljenje igre (Share Play) (dijeljenje ekrana s prijateljem/icom koji upravlja vašom igrom do sat vremena po sesiji, ili igrate zajedno pod uvjetom da to igra dopušta i da prijatelj/ica također ima pretplatu na PS Plus)
• PlayStation Plus Collection
(više u zasebnom paragrafu na kraju teksta)
• tri igre u ponudi za besplatno skidanje i igranje mjesečno 

Bitno je za napomenuti kako funkcionira skidanje i igranje igara iz ponude PS Plus pretplate. Naime ključno je sljedeće – dok god imate pretplatu na PS Plus (Essential ili bilo koji napredniji tier), možete bez dodatnog troška igrati sve igre iz vašeg kataloga skinutih igara iz PS Plus ponude. To konkretno znači da je za vrijeme pretplate potrebno svaki mjesec ubaciti igru u vaš katalog (Library) jednostavnim klikom opcija Add to Library (bez skidanja i instalacije na konzolu) ili Download. To praktički znači da se broj igara koje možete igrati bez dodatnog troška povećava koliko vam traje pretplata i koliko ih sami ubacujete u katalog (ovo je važno naglasiti jer ako to ne učinite dok je igra u ponudi taj mjesec, gubite mogućnost učiniti to kasnije). U slučaju da radite prekid pretplate, nećete izgubiti igre iz vašeg kataloga, ali ih nećete moći igrati dok opet ne produžite pretplatu s obzirom na to da je za njihovo igranje potrebno imati aktivnu pretplatu.

Što nudi PlayStation Plus Extra?

Idući tier nakon osnovnog Essentiala zove se Extra i nudi sljedeće:

• sve što nudi PlayStation Plus Essential
• pristup katalogu igara koji ima oko 400 naslova za PS4 i PS5

Slično principu opcije PlayStation Plus Collection (više na kraju teksta u posebnom paragrafu), s ovim tierom dobivamo pristup velikom katalogu igara za PlayStation 4 i PlayStation 5 za skidanje i igranje bez dodatnog troška u bilo kojem trenutku aktivne pretplate na opciju PlayStation Plus Extra. Lista igara će se vremenom mijenjati a trenutno sadrži dosta velikih hitova poput: Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (verzije za PS4 i PS5), Marvel’s Guardians of the Galaxy (verzije za PS4 i PS5), Assassin’s Creed Valhalla (verzije za PS4 i PS5), Ghost of Tsushima: Director’s Cut (verzije za PS4 i PS5), NBA 2K22 (verzije za PS4 i PS5), Death Stranding: Director’s Cut, Control: Ultimate Edition (verzije za PS4 i PS5), Returnal i mnoge druge. Potpunu listu svih igara u trenutnoj ponudi potražite na ovom linku.

OKO 400 IGARA za PS4 i PS5 trenutno je u ponudi odnosno u katalogu igara koje se mogu igrati dok ste pretplatnik na tier PlayStation Plus Extra.

Što nudi PlayStation Plus Premium?

Najveći i najbolji tier je PlayStation Plus Premium i nudi sljedeće:

• sve što nudi PlayStation Plus Extra
• pristup katalogu klasika iz prethodnih generacija konzola PlayStation kojih je trenutno oko 340
• mogućnost isprobavanja nekih od najnovijih igara za PS4 i PS5 na ograničeno vrijeme bez obaveze kupnje (Free Trial)
(poput: Horizon Forbidden West, Tiny Tina’s Wonderlands, Cyberpunk 2077, Biomutant i druge trenutno u ponudi)
• igranje putem streaminga

Igranje u cloudu odnosno putem streaminga nova je mogućnost u Hrvatskoj no radi se zapravo o nekadašnjoj usluzi PlayStation Now koja je sada postala dio tiera PS Plus Premium. Iz našeg iskustva, igranje u streamu je korektno i nekima dovoljno. Da pojasnimo koristeći naš primjer uz internet putem optike te hibridne optike (optički kabel do zgrade gdje se spaja na postojeću instalaciju s koaksijalnim kabelima). Iako lag nije toliko izražen, kvaliteta slike će u brzim promjenama scene, primjerice u WRC-u 10, varirati i povremeno izgledati kao komprimirani 1080p video što je generalno još uvijek normalno za cloud gaming. Što se pak ne uklapa u scenarije po kojima sklapamo što bolje televizore ili monitore za što bolju sliku i što manje laga. S druge strane, nekoliko naših poznanika koji žive i rade u inozemstvu i koji su duže vrijeme koristili uslugu PlayStation Now, nahvalili su opciju upravo zbog mogućnosti igranja velikog kataloga igara uz jednu pretplatu (donekle slično Game Passu ali isključivo uz cloud igranje). Drugim riječima – bit će igrača i korisnika kojima će cloud igranje biti kvalitetom dovoljno da u potpunosti uživaju u ponudi i mogućnosti igranja “odmah” i bez instalacije. Ostali će i dalje tražiti TV ili monitor sa što manjim lagom i što boljim prikazom slike te ovisno o tome postavljati kompletan setup odnosno izvor slike (i zvuka).

Uz sve ovo svakako treba napomenuti kako je igranje putem streaminga dodatna opcija odnosno mogućnost igranja već ponuđenih igara za sve konzole osim onih za PlayStation 5 te da igre za PlayStation 3 koje su u ponudi klasika rade isključivo putem cloud igranja, odnosno nije ih moguće instalirati na konzolu (sjećate li se komplicirane arhitekture PlayStationa 3 koju je teško emulirati?).

Zgodno je što je, osim putem PlayStationa 4 i PlayStationa 5, igranje u cloudu moguće i pomoću računala. Uz korištenje kontrolera, jasno.

STREAMANJE U CLOUDU nova je mogućnost za naše tržište i ponuđena je kao dodatna opcija za većinu igara koje se inače mogu i skinuti i instalirati. Osim onih za PS3 koje se isključivo igraju putem streama, dok igara za PS5 još uvijek nema u streamu.

KATALOG KLASIKA prijašnjih generacija konzola PlayStation (uključujući i igre za PSP) ponuđen je vlasnicima najvećeg tiera odnosno PlayStation Plus Premiuma. Trenutno sadrži oko 340 igara.

Koliko koštaju tierovi Essential, Extra i Premium?

U nastavku donosimo početne cijene na sva tri tiera pretplate na PS Plus ovisno o periodu pretplate:

  mjesec dana tri mjeseca godinu dana
PS Plus Essential 65 kn 181 kn 438 kn
PS Plus Extra 100 kn 290 kn 730 kn
PS Plus Premium 122 kn 360 kn 875 kn

Ako već imate neku od pretplata i želite prijeći na viši tier, cijena će se mijenjati ovisno o preostalom periodu postojeće pretplate – više u nastavku teksta.

Kako se prebaciti na viši ili niži tier pretplate?

Ako ste već postojeći pretplatnik na PS Plus, automatski ste postali član paketa PS Plus Essential. Želite li prijeći na viši tier, odnosno na Extra ili Premium, izaberite tu opciju kroz PS Store na konzolama PS4 ili PS5 (ili preko računala) kako bi dobili točan iznos nadoplate koji će ovisiti o tome koliko je vremena ostalo do kraja vaše postojeće pretplate te s kojeg tiera želite nadogradnju. Računajte na to da je moguće nadograditi isključivo kompletan preostali iznos pretplate (što znači i više godina ako ste unaprijed platili nekoliko godina pretplate). Po isteku preostalog vremena nastavlja se pretplata na taj tier ako imate uključenu automatsku naplatu što će jasno i pisati na izborniku pri kupovini nadogradnje s točno navedenim datumom kada prestaje pretplata i počinje nova. Podsjećamo kako uvijek možete isključiti automatsku naplatu i sami voditi brigu o tome kada želite pretplatu i do kada. Želite li prijeći na niži tier, putem opcije na PS Storeu na konzolama PS4 ili PS5 (ili preko računala) izaberite niži tier koji će vam se nastaviti nakon što istekne vrijeme postojećeg tiera (do tada koristite sve prednosti već plaćenog skupljeg tiera, jasno). Više o promjenama tierova i otkazivanju automatske naplate možete pronaći na PlayStationovim službenim stranicama.

PRELAZAK NA VEĆI TIER moguć je uz nadoplatu razlike koja će ovisiti o preostalom trajanju postojeće pretplate i prijašnjeg tiera. U našem slučaju bilo je potrebno nadoplatiti 90.98 kn za tier Premium jer smo imali pretplatu na PS Plus Essential u trajanju od nešto više od dva mjeseca.

VRIJEME PRETPLATE navedeno je u izborniku prilikom kupovine nadogradnje (u našem slučaju do 6. rujna). Također je naglašeno kako će se po isteku nastaviti pretplata na postojeći tier i razdoblje ako se ne isključi opcija automatskog produženja i naplate.

PROMJENA PLANA I OTKAZIVANJE PRETPLATE moguće je putem konzola PS4 ili PS5 odnosno preko web browsera ulaskom u svoj PS Store račun

Što je PlayStation Plus Collection?

Za kraj svakako moramo navesti i opciju PlayStation Plus Collection koja je namijenjena svim vlasnicima konzole PlayStation 5 koji su i pretplatnici na PlayStation Plus. Zamišljena je kao poklon onima koji kupe novu konzolu i pretplate se na PS Plus da automatski dobiju mogućnost skidanja i igranja bez dodatnog troška sljedećih kvalitetnih “generation defining” igara: Batman: Arkham Knight, Battlefield 1, Bloodborne, Call of Duty: Black Ops III – Zombies Chronicles Edition, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Detroit: Become Human, Days Gone, Fallout 4, Final Fantasy XV Royal Edition, God of War, Infamous Second Son, The Last Guardian, The Last of Us Remastered, Monster Hunter: World, Mortal Kombat X, Ratchet & Clank, Resident Evil 7: Biohazard, Uncharted 4: A Thief’s End, Until Dawn. Napomenimo i kako je igra Persona 5 maknuta iz ovog popisa u svibnju ove godine (2022. op. a.).

UPDATE – 2. veljače 2023.

PlayStation je potvrdio da ukida PlayStation Plus Collection – kolekciju besplatnih PS4 igara kojoj pretplatnici imaju pristup od izlaska konzole PS5 2020. godine. Počevši od 9. svibnja, PS Plus kolekcija više neće biti u ponudi, stoga vlasnici konzola PS5 imaju nešto više od 3 mjeseca da iskoriste ove pogodnosti i spreme 20 naslova u svoj library gdje će imati pristup igrama dokle god su članovi PlayStation Plusa.