Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy, obećavajući akcijski RPG s elementima žanra roguelite, originalno je najavljen još prije tri godine na sajmu E3 2019, a putem je dobio još nekoliko prikaza na kasnijim online ljetnim eventima. Igra je od svibnja prošle godine u Early Accessu ekskluzivno putem Epic Games Storea, a za samo dva dana, odnosno 27. svibnja ove godine na PC izlazi u punom obliku.

Iako je rana faza igre bila ekskluzivna za Epic Games Store, finalno izdanje ovoga petka stiže i na Steam i Epic Games Store te na GOG.com. No to nije novost, već je novost da igra 3. lipnja – tjedan dana nakon izlaska na PC –  dolazi i na konzole Xbox One i Xbox Series X|S. Vijest o tome jučer su potvrdili razvojni studio Ludomotion i izdavač Big Sugar, podijelivši i novi treaser trailer za Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy.

Zašto bi vam sve to uopće trebalo biti bitno? Pa zato što je Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy interesantan procuduralni roguelite akcijski RPG s otvorenim svijetom, jedinstvenim vizualima i art stilom, ali i jedinstvenim spinom na permadeath – poznatu značajku rogulite igara koja će ovdje funkcionirati malo drugačije. Naime igra će biti dosta teška, a jednom kad umrete, vaš lik je gotov zauvijek, no svijet nastavlja dalje, pa se u igru vraćate kao sasvim novi lik koji će svjedočiti promjenama koje ste napravili s prethodnim likom.

Naravno, nakon jedne smrti možete i početi potpuno novu igru ako tako želite, no studio ističe da to nema puno smisla jer će najinteresantniji element njihove igre biti upravo činjenica da se nakon svake smrti u istu igru s novim likom vraćate nekoliko godina kasnije te možete direktno vidjeti kako su vaše odluke i akcije iz prijašnjeg “runa” utjecale na svijet. Da stvar bude još bolja, sami kraj igre funkcionira tako da vi prouzročite smak svijeta. Drugim riječima, jednom kad umrete (a morate umrijeti) na zadnjoji misiji, otvoreni svijet na koji ste dotad utjecali potpuno nestaje.

Nakon toga pokretanjem nove igre generirate potpuno novi svijet koji će posredstvom proceduralnog generiranja izgledati i funkcionirati malo drugačije. Sve skupa jako interesantan koncept i razlog zbog kojeg nam Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy djeluje kao izrazito zanimljiva igra o kojoj smo u časopisu Reboot dosad pisali par puta. Ako vam i dalje ništa nije jasno, iznad podijeljeni video “Unexplored 2 explained in less than 3 minutes” sve će vam objasniti.

Ako, pak, igra i vama djeluje kul i želite je isprobati, još uvijek postoji besplatni demo na Steamu, a ako se potom odlučite kupiti Unexplored 2, ponavljamo da izlazi 27. svibnja za PC, a 3. lipnja za Xbox One i Xbox Series X|S.