Razvojni studio Exbleative upravo je putem službenog PlayStation bloga otkrio da njihova uspješna i meditativna znanstveno-fantastična avantura Exo One, prethodno ekskluzivna za PC i konzole Xbox One i Xbox Series X|S ovoga ljeta dolazi i na konzole PlayStation 4 i PlayStation 5.

Tvorac igre Jay Weston iz studija Exbleative podsjeća da je Exo One započeo prije pet godina s relativno jednostavnom idejom korištenja gravitacije kao glavne mehanike pokreta, a postupno je prerastao u nešto čudno i posebno, inspirirano njegovom ljubavlju prema znanstveno-fantastičnim filmovima i igrama. “Jako sam uzbuđen što će Exo One pronaći novu publiku i postići nove tehničke visine s ovim portom za PlayStation 5“, iskreno se raduje Weston na PlayStation blogu.

U Exo One igrate kao pilot vanzemaljske sferične sonde na putovanju izvan Sunčevog sustava, otkrivajući sve od zemaljskih pustinja do sanjarskih plinovitih divova daleko u svemiru. Mehanike upravljanja sondom interesantne su i jedinstvene te se sastoje od klizanja i kotrljanja po krajoliku, pri čemu igrači kontroliraju samu gravitaciju kako bi postigli izrazito velike brzine i vinuli se u visine. Pritom je potrebno pogoditi i toplinske uzlazne struje pomoću kojih se možete vinuti još višlje u kipuće formacije oblaka, spuštati se niz obronke i  s planinskih vrhova.

U igri postoji i otpor vjetra, što letenje čini izazovnijim, a Weston ističe da su Exo One i konzola PlayStation 5 zato savršen spoj zbog haptičkih podražaja kontrolera DualSense te da ćemo zahvaljujući haptici osjetiti otpor na okidačima dok klizimo kroz vjetar i uzlazno strujanje. Teren i površine također će utjecati na vibracije, od pulsiranja kontrolera do snažnih vibracija koje će se mijenjati ovisno o brzini. Exo One na PlayStation 5 dolazi i s dodatnim vizualnim poboljšanjima pa Weston ističe kako će igrači s televizorima ili monitorima s visokom brzinom osvježavanja imati mogućnost iskusiti igru u glatkom responzivnom izdanju uz novo dodanu podršku za do 120 FPS-a.

Datum izlaska za PlayStation 4 i PlayStation 5 u ovom trenutku nije potvrđen, osim da igra stiže ovoga ljeta.