Sony je danas putem PlayStation bloga najavio prvo veliko ažuriranje za konzolu PlayStation 5, koje donosi nove opcije spremanja igara na prošireni USB te nove društvene značajke i još mnogo toga.

Eksterni USB kao backup

Prvo ono najbitnije: novo ažuriranje, koje izlazi sutra (srijeda, 14. travnja), napokon će vlasnicima PlayStationa 5 omogućiti da instalacije igara i njihove kompletne datoteke prebace na eksterni USB disk. Prebacivanje na eksterni USB, kaže Sony, bit će jako lako, kao i prebacivanje natrag na interni disk, a instaliranje PlayStation 5 igara s eksternog USB diska na konzolu bit će puno brže nego skidanje s interneta i/ili instaliranje s Blu-ray diska.

Instaliranje igara s USB-a na konzolu bit će brže nego skidanje i instaliranje s Blu-ray diskova. No, igranje direktno s USB-a neće biti moguće

Važna je napomena da igre za PlayStation 5 neće biti moguće igrati s proširenog USB diska, jer PS5 igre su specifično dizajnirane da za pokretanje koriste konzolin ultrabrzi interni SSD disk. Stoga ćemo igre samo moći kopirati na USB i tamo ih držati kao backup, a ako ih hoćemo ponovno igrati, trebat ćemo ih kopirati natrag na interni SSD disk, nakon čega će se igre automatski ažurirati i biti spremne za daljnje igranje.

Dakako, PlayStation 5 neće prihvaćati bilo kakve USB eksterne diskove, već će morati biti kompatibilni i ispunjavati određene uvjete, a Sony je o podršci za USB diskove detaljno pisao na ovome linku.

Dijeljenje PS5 igara na PS4 i druge značajke

Najveća novost u kontekstu društvenog segmenta je tzv. Cross-generation Share Play. Nakon novog ažuriranja, ta značajka omogućit će igračima na konzolama PlayStation 4 i PlayStation 5 da igraju zajedno kroz Share Play i sudjeluju u chat partyjima. Igrači na PlayStationu 5 moći će virtualno podijeliti svoj ekran i kontroler s onima na PlayStationu 4, a oni će tako moći zaigrati next-gen igre na svojoj staroj konzoli i obrnuto.

Tu su i nove opcije gašenja chata u igrama, pojedinačno sustavno podešavanje glasnoće drugih igrača i sl. No, uz USB diskove i Share Play, također jedna od važnijih je odlična opcija za Pre-download ažuriranja igara, što će efektivno spriječiti čekanje na dugo skidanje nadogradnji i dodataka. Ono što će biti potrebno s vaše strane je imati uključenu opciju za automatska ažuriranja.

Nemate PlayStation 5, ali frend ima? Neka vam sharea igru na vaš PlayStation 4!

Od drugih značajki, tu su nove dodatne opcije customizacije vlastitog Libraryja igara te hrpa novih značajki za mobilnu aplikaciju PlayStation App, koja će sada omogućiti još lakše spajanje s konzolom na daljinu. Aplikacija će nuditi opcije uređivanja zapremnine na internom disku konzole PlayStation 5, sortiranje i filtriranje igara u dućanu PlayStation Store i mnoge druge značajke.

Odlične su to vijesti za vlasnike konzola PlayStation 5, a ukoliko ste među mnogima koji svoj primjerak konzole još uvijek nemaju, barem ćete znati što vas sve čeka jednom kad konzolu nabavite kasnije tijekom godine. Puno više informacija o prvom velikom ažuriranju za PlayStation 5 pročitajte putem nove objave na službenome PlayStation blogu.