Horizon Forbidden West odvija se na Zemlji tisuću godina u budućnosti, a prema prvom gameplay traileru, koji je friško stigao s novog State of Playa, komotno možemo zaključiti kako igra neće izaći do 3022. godine. 

Horizon Forbidden West izgleda kao da igra šah, dok se mi ostali bogeci igramo “Čovječe ne ljuti se”. Ovo je bio jedan od onih trailera, zbog kojega ćete više puta, u nevjerici, ponavljati “Ma nemoj me…”

Naravno, o datumu izlaska još uvijek ništa jer, kao što smo i rekli, još uvijek nije 3022. godina. Vidjeli smo poznate elemente iz jedinice, koji su nas obradovali. Poput, primjerice, crvenkaste visoke trave u kojoj se Aloy skriva od neprijatelja – kako robotskih, tako i ljudskih. 

Budući da smo upravo u ponovnom prelasku jedinice i igra nam je još uvijek itekako svježa, zadovoljni smo što su ljudski neprijatelji podebljani u nastavku, te predstavljaju značajno veći izazov nego prije. Sada i oni imaju oklop kojega Aloy može skinuti raznoraznim oružjima, a govoreći o protagonistici i njezinu oružju, njen smrtonosni arsenal uključuje i jedno novo oružje, svojevrsno eksplodirajuće koplje

Posebno su nam se svidjele i animacije Aloy dok neprijatelje napada kopljem, koje je očito dobilo buff u odnosu na prvu igru. Novi mehanički neprijatelji izgledaju ubojitije no ikad prije, uz nove napade koji će Aloy natjerati na nova rješenja. Privlačna kuka te glider (sličan onome kojega Link koristi u Zeldi: Breath of the Wild) uvode puno novih varijabli u borbu, ali i u istraživanje svijeta, dok nas je mogućnost istraživanja podmorja konačno pridobila da se poveselimo konceptu vodenih levela. 

U svemu tome, odmah smo se zapitali što će biti s izvođenjem igre na PlayStationu 4. Jer ovaj gameplay trailer, ako je zaista kredibilan pokazatelj kako će igra većinom izgledati na PlayStationu 5, naprosto ne vidimo mogućim na PS4. Naš vrli glavni urednik Dario odmah je ponudio viziju kako će izgledati Forbidden West na četvorci – puno oldskul logika učitavanja, puno siromašnije teksture, drugačije osvjetljenje i ograničenje na 30 sličica u sekundi.

Sami gameplay ipak ne izgleda kao veliki odmak od onoga što smo igrali u 2017. godini u prvom nastavku Horizon Zero Dawn. Naravno, ovo je bio prvi prikaz. Što sve razvojni studio Guerrilla Games skriva u rukavu, saznat ćemo nekad kasnije. 

Ipak, ima još vremena do 3022. godine.