Brand POCO, nastao iz kompanije Xiaomi Corporation, poznat je po modelima pametnih telefona koji targetiraju mlađu publiku željnih top performansi uz pristupačniju cijenu uređaja, dok je dio njih dizajniran sa željom da se svidi generaciji igrača na mobilnim telefonima. Najnoviji flagship model POCO F4 GT, koji je danas predstavljen u Zagrebu s još dva modela telefona POCO X4 Pro 5G te POCO M4 Pro, upravo će gaming staviti u prvi plan promocije s nekoliko vrhunskih tehnoloških rješenja te uz visoke performanse uređaja.

Bumperi na telefonu

Punjenje baterije za samo 17 minuta moguće je uz pomoć 120 W punjača

Jedno od tih rješenja na modelu POCO F4 GT su tipke na uređaju koje se switchevima mogu isključiti (uvući u kućište) odnosno uključiti (izbaciti iz kućišta) kako bi u igrama poslužili kao bumperi. Proizvođač ih naziva “jedinstvenim levitirajućim magnetnim skočnim okidačima” te po njihovom internom testu mogu podnijeti 1,5 milijuna pritisaka. Taj pritisak ne mora biti jak i sam hod tipke je jako mali, a iako nećete čuti (i osjetiti) one famozne klikove na koje smo navikli kroz povijest kontrolera i tipkovnica s micro switchevima, iz kratkog iskustva igranja (najviše Apex Legendsa) nismo imali problema s detekcijom kontrole te je osjećaj pritiska bio sasvim zadovoljavajući. U konačnici, radi se o mobilnom uređaju i ako ne koristite specijalne kontrolere i dodatke, pretpostavka je da vam kontrola preko ekrana osjetljivog na dodir ne predstavlja problem pa bi ovakvi okidači trebali biti uglavnom korak prema boljem. Zgodno je što su okidači reprogramabilni ne samo u igrama nego i u operativnom sustavu uređaja (Android 12 sa sučeljem MIUI 13) te je tako moguće postaviti uređaj u “tihi mod” samo s okidačem.

MAGNETNI SKOČNI OKIDAČI reprogramabilni su i, po riječima proizvođača, testirani na više od 100 popularnih igara

Brzo hlađenje i još brže punjenje

POCO F4 GT opremljen je naprednom tehnologijom LiquidCool 3.0, dvostrukim VC sustavom hlađenja površine 4.860 mm² što bi trebalo omogućiti uspješno snižavanje visoke temperature pri intenzivnim sesijama igranja. Nismo imali priliku intenzivnije testirati tehnologiju, no primijetili smo kako se u dvadesetak minuta korištenja uz veliko opterećenje uređaj nije posebice ugrijao – zapravo osjetili smo promjenu u toplini samo oko objektiva koji su fizički izloženiji od ostatka telefona. A kad već spominjemo objektiv – u sklopu “izbočine” s objektivima nalazi se LED rasvjeta koja će, osim što je efektna, nuditi i informacije oko punjena uređaja. Vrlo brzog punjenja uređaja, moramo napomenuti – što omogućuje prvi POCO HyperCharge 120 W punjač i velika baterija od 4700 mAh, koja se može u potpunosti napuniti za 17 minuta. Odnosno za samo 27 minuta ako se uređaj puni za vrijeme igranja. Tu treba pohvaliti i dizajnerski odabir konektora pod kutom koji će manje smetati dok u rukama držimo uređaj.

BRZO PUNJENJE čak i za vrijeme igranja ne bi bilo moguće bez 120 W punjača, kvalitetne baterije ali ni ugodno bez sofisticirane tehnologije hlađenja LiquidCool 3.0

Performanse

Zaslon uređaja POCO F4 GT velik je efektnih 6,67-inča, tehnologije AMOLED i podrškom za 10-bitne boje TrueColor (kao i HDR10+), s vršnom svjetlinom do 800 nitsa, rezolucije 2400 × 1080 FHD+ te brzinom uzorkovanja dodira od 480 Hz i brzinom osvježavanja do 120 Hz. Zvuči lijepo na papiru, a još ljepše u praksi nakon što smo pustili nekoliko testnih 4K UHD videa u streamu. Izbor procesora 4 nm Snapdragon 8 Gen 1 trebao bi zadovoljiti ne samo okorjele gamere nego i korisnike pametnih telefona koji žele izvući maksimum iz Androida. Dok memorija LPDDR5 RAM brzine do 6400 Mb/s, kao i nadograđeni UFS 3.1 ROM omogućavaju kraća učitavanja aplikacija i igara.

Igranje na mobitelu kao faktor izbora

Ravni AMOLED zaslon sa stopom osvježavanja od 120 Hz nadopunjuje top performanse uređaja

Simetrične četverostruke zvučnike baš i nismo uspjeli kvalitetno poslušati u bučnom izložbenom prostoru, iako nam se sviđa njihov fizički raspored te nominalna podrška za Dolby Atmos. Za vibracije i bolji doživljaj igranja poslužit će linearni motor CyberEngine. POCO F4 GT koristi Sonyjeve objektive te trostruku kameru 64MP+8MP+2MP na pozadini uređaja i 20MP s prednje strane. Primjećujete kako smo se kroz cijeli tekst članka u potpunosti posvetili flagship modelu POCO F4 GT, koji i jest bio zvijezda današnjeg eventa, a i nama najzanimljiviji uređaj. Pa ćemo tako i završiti s podatkom kako ovaj mobilni gaming monstrum dolazi u tri boje: crnoj Stealth Black, srebrnoj Knight Silver te žutoj Cyber Yellow. Na tržištu će biti dostupan u varijanti 8 GB + 128 GB po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 4.999 kn. S time da od 20. do 27. svibnja POCO F4 GT dostupan je za kupnju po early bird cijeni od 4.499 kn.

TRI BOJE POCO F4 GT-a: crna Stealth Black, srebrna Knight Silver te žuta Cyber Yellow. Inače, korisnici modela POCO F4 GT imaju jednokratnu besplatnu uslugu popravka zaslona tijekom prvih 6 mjeseci nakon kupnje.