Jedan od najvećih događanja 2023. godine za gaming industriju i gamere općenito, a ne samo VR entuzijaste, svakako je dolazak u prodaju novog PlayStation VR-a 2 od kojeg se očekuje da dodatno i snažno potakne VR segment i pogura ga prema mainstream vrijednostima. Taj dan je jako blizu, već krajem veljače, pa je vrijeme da se podsjetimo na sve važne pojedinosti oko novog VR uređaja iz Sonyja.

Kad stiže u prodaju i hoće li ga biti u Hrvatskoj u prvom valu prodaje?

Dan početka prodaje je sada prilično blizu – već 22. veljače će biti dostupan worldwide (što nikad nije zaista globalno ali o.k.), dok su prednarudžbe moguće od sredine studenog prošle godine. Prednaručiti PS VR 2 moguće je i u Hrvatskoj “kod odabranih lokalnih prodajnih partnera”, kako su nam poručili iz PlayStation Hrvatske. Ono što u ovom trenutku nije poznato je koju količinu uređaja možemo očekivati u prvom valu prodaje. Uzmemo li u obzir općepoznati problem manjka sirovine za proizvodnju, možemo pretpostaviti kako će dostupnost uređaja PS VR2, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, na taj dan biti ograničena. Prednarudžba je najbolja opcija – iako nismo uvjereni kako je ujedno i garancija isporuke na dan početka prodaje.

Koliko će koštati?

Krajem prošle godine konačno smo saznali i cijenu za uređaj koji je hardverski moćan i daleko ispred originalnog PS VR-a. Tako početna preporučena maloprodajna cijena od 600 eura (550 dolara odnosno 530 funti) ulazi u kategoriju cijene konzole što se uglavnom i očekivalo. Paket za tu cijenu uključuje VR naglavni komplet, kontrolere PS VR2 Sense i stereo slušalice (koje nisu PULSE 3D Wireless Headset, da se ne zabunite, ali koje se svakako preporučuju i uz PS VR2).

U pakiranju PS VR-a 2 nalazi se: VR naglavni komplet, kontroleri PlayStation VR2 Sense (lijevi i desni) s pričvršćenim remenima, USB kabel (za uparivanje i punjenje upravljača), stereo slušalice te tri para umetaka za uši

Osim toga, najavljen je i bundle s igrom Horizon Call of the Mountain za 650 eura, a moguće je da će i trgovci raditi svoje bundle ponude s konzolom PS5 bez koje PS VR2 ne može raditi. Cijena u Hrvatskoj će, sudeći po trenutnim istaknutim cijenama na online trgovinama biti oko 10 posto viša, točnije 666 eura. S time da se prednarudžbom kod nekih distributera te uz jednokratno plaćanje ostvaruje 10% popusta s kojima se dolazi do preporučenih 600 eura (točnije 599,99 eura). Slično vrijedi i za bundle s igrom Horizon Call of the Mountain koji bez popusta u ovom trenutku košta 722 eura dok se s popustom na prednarudžbu i jednokratno plaćanje dolazi do preporučene cijene od 650 eura.

Bundle s igrom Horizon Call of the Mountain za sada je jedini službeni najavljeni bundle uređaja s nekom igrom


Ako više volite puniti kontrolere zasebno, bez potrebe da se spajaju na konzolu slično dodatnom punjaču za kontrolere DualSense, znajte da će u prodaju doći i punjači za kontrolere PS VR2 Sense po cijeni od 50 eura, što je cijena koju pronalazimo i kod jednog našeg velikog dobavljača (opet uz popust na prednarudžbu!), dok se već i letimičnim pogledom na stranicu nabava.net može vidjeti kako je 55 eura zapravo očekivana cijena u Hrvatskoj bez popusta na prednarudžbu od 5 odnosno 10%.

Zasebni uređaj za punjenje kontrolera, u ovom slučaju kontrolera PS VR2 Sense, jedan je od onih proizvoda koje počnemo u potpunosti cijeniti tek kada ih počnemo koristiti. Ujedno je i idealan poklon prijatelju/ci, ako nam dopustite predložiti 🙂

Koliko igara će biti u prodaji od prvog dana prodaje uređaja?

Lista igara koje se razvijaju za PlayStation VR 2 proširuje se redovito i trenutno je na 93 potvrđena naslova. Možemo sa sigurnošću pretpostaviti kako je i puno projekata u razvoju koje izdavači još nisu odlučili otkriti te da je ukupan broj igara u pripremi za PS VR2 i veći, no ono što je u ovom trenutku najzanimljivije je kako se očekuje da više od 30 igara bude u prodaji od prvog dana prodaje uređaja, kako je potvrdio predsjednik i CEO Sony Computer Entertainmenta Jim Ryan na sajmu CES 2023. Sama količina igara koja će se naći u prodaji s uređajem spada u sam vrh ponude za bilo koju igraću platformu, što je jedan dio zadovoljstva svakog gamera. Drugi dio odnosi se na kvalitetu – a tu bi do izražaja trebali doći originalni naslovi poput Horizona Call of the Mountain ili nedavne najave kako će Gran Turismo 7 dobiti besplatnu nadogradnju za PS VR2. Mnogobrojni portovi odličnih VR naslova za druge VR uređaje također su zalog kvalitete za sve igrače koji ih nisu imali priliku igrati a uskoro će imati opciju isprobati ih na Sonyjevom uređaju.

Koje su specifikacije uređaja PS VR2?

Ključne specifikacije naglavnog uređaja (headseta) PS VR2:
– Panel: OLED
– Rezolucija panela: 2000×2040 po oku
– Frekvencija osvježavanja panela: 90Hz, 120Hz
– Podešavanje leća
– Vidno polje: oko 110 stupnjeva
– Senzori: senzor pokreta sadrži sustav senzora kretanja sa šest osi (žiroskop s tri osi, akcelerometar s tri osi), IR senzor blizine
– Kamere: 4 ugrađene kamere za praćenje headseta i kontrolera te IR kamera za praćenje oka (po oku)
– Vibracije headseta (neovisno o vibracijama kontrolera PS VR2 Sense)
– USB Type-C za spajanje na PS5
– Audio: ugrađeni mikrofon kao ulaz te utor za stereo slušalice kao izlaz

Ključne specifikacije kontrolera PlayStation VR2 Sense:
– Tipke: Desni kontroler – PS tipka, Options tipka, akcijske tipke (krug i iks), R1 tipka, R2 tipka, R3 tipka/R3 analogna gljiva; Lijevi kontroler: PS tipka, Create tipka, akcijske tipke (trokut i kocka), L1 tipka, L2 tipka, L3 tipka/L3 analogna gljiva
– Senzor/praćenje: Senzor pokreta sadrži sustav za otkrivanje pokreta u šest osi (žiroskop u tri osi + akcelerometar u tri osi), kapacitivni senzor odnosno detekcija dodira prstom, IR LED za praćenje položaja
– Haptic feedback za triggere odnosno dodirna povratna informacija po svakom triggeru
– USB Type-C utor
– Komunikacija: Bluetooth® Ver5.1
– Ugrađena punjiva lithium-ionska baterija

Kakva je budućnost PS VR-a 2?

Snaga originalnog PlayStation VR-a bila je u dostupnosti uređaja zbog cijene i velikog broja igrača koji su već imali dodatni hardver odnosno konzolu. PlayStation, kao brand i kao platforma ima logističku, distribucijsku, promocijsku pa i organizacijsku i financijsku (za određene projekte) prednost u odnosu na druge VR uređaje s kojima su unatoč hardverskoj inferiornosti ostvarili najveću tržišnu prisutnost – kako s hardverom tako i s brojem igara izdanih za PS VR kojih je impresivnih više od 670.
VR igre zbog headseta i prilagođenog okruženja (nasuprot sveprisutnom kauču ili gaming stolici) nije postao mainstream i pitanje je hoće li ikad u ovakvom današnjem hardverskom setupu. Možda nam je potreban hologramski pristup ili znanstvena fantastika iz Star Trekove simulacijske sobe da nam igre koje dramatično podižu prisutnost i imerziju postanu uobičajene, no do tada će VR uređaji biti realna, dostižna i svakako i spektakularna stvarnost. Vjerujemo kako ne pretjerujemo kada takvim epitetom opisujemo vrhunski VR ugođaj koji podrazumijeva dobar VR setup i dobru VR igru. Shodno tome i očekivanja od PS VR-a 2 su jako velika. Jer Sony će ovaj put uz sve ostale prednosti imati i hardversku snagu koja može parirati i u nekim segmentima nadmašiti druge skupocjene VR uređaje. Dokaže li se PS VR2 kao VR uređaj koji može isporučiti kvalitetno, stabilno i nesmetano igranje (za većinu igrača), onda će i autori igara imati mogućnost isporučiti sjajna pa i originalna iskustva. Za mnoge igrače potpuno nova i nedoživljena – a to je više nego što svaki gamer može poželjeti ako se nas pita.