Zahvaljujući bolnim lekcijama koje je Microsoft naučio na usponu i padu Kinecta, HoloLens neće izaći dok ne bude sasvim spreman da ga koriste obični smrtnici, rekao je Microsoftov Alex Kipman, inače dobitnik Microsoftove nagrade za istaknuto tehnološko vodstvo za svoj rad na Kinectu. Podsjećamo, Kinect je u prve dva kvartala postojanja prodan u 10 milijuna jedinica, da bi bio potiho ignoriran u prelasku na novu generaciju konzola. Kipman je puno oprezniji što se tiče HoloLensa.

Kako izvještava Re/code, Kipman je u razgovoru s novinarima na TED konferenciji rekao da izdavanje Kinecta “nije bilo ugodno iskustvo”. Microsoft će odgoditi puštanje HoloLensa u slobodnu prodaju iako je uređaj maltene gotov, i to zbog jednog važnog razloga:

“Da korisnik danas kupi HoloLens, s njim bi mogao napraviti 12 stvari. I rekao bi: Super, kupio sam proizvod vrijedan tri tisuće dolara s kojim mogu napraviti 12 stvari, i sada skuplja prašinu”, objasnio je Kipman.

“Kada osjetim da je svijet spreman za to, dopustit ćemo normalnim ljudima da kupe [HoloLens]. To može biti čim kažemo ‘da’, a može trajati jako dugo vrijeme.”

Kipman je ovo izjavio nakon što je publici pokazao sav potencijal HoloLensa na prototipu uređaja uz čiju pomoć je pretvorio TED pozornicu u začaranu šumu, mjesec, te Mars, i obavio holografski video chat s NASA-inim znanstvenikom koji nije bio u svemiru, već samo par ulica dalje. Microsoft još uvijek prima prijave za HoloLens dev kit: ako ste developer iz Sjedinjenih država ili Kanade, za sićušnih tri tisuće dolara možete dobiti svoj HoloLens i na njemu zajedno s Microsoftom graditi “holografsku budućnost”.