Inicijativa Stugan (“koliba” na švedskom) inicijativa je švedskih developera, svojevrsni game jam u sklopu kojega se game developerima iz svih krajeva svijeta nudi mogućnost da nekoliko tjedana provedu u životu i radu u kolibi u ruralnoj Švedskoj.

Začetnik Stugana su Tommy Palm, najpoznatiji po stvaranju Candy Crush Sage, i Oskar Burman, generalni direktor stockholmskog ogranka razvojnog studija Rovio koji je dizajnirao Angry Birds. Inicijativu financiraju privatni sponzori i djelomično je stipendira švedska vlada.

“Kada sam bio tinejdžer, mogao sam u miru i koncentrirano završiti igru. Nisam se trebao brinuti o novcu, plaćanju računa ili hrani. Bilo je jako spokojno. To je moj ideal, moja misija za Stugan, da developere stavimo u kolibu tako da se mogu osam tjedana koncentrirati na jednu stvar,” rekao je Burman za Polygon.

Stugan se održava i ovo ljeto, i organizatori traže sudionike koji rade na projektima i kojima bi koristio rad u mirnom i kolaborativnom okruženju. Ako ste se prepoznali u tom opisu i leti vam se do Švedske, možete se prijaviti na ovom linku.

“Prezadovoljni smo prošlogodišnjim Stuganom,” rekla je menadžerica Stugana Jana Karlikova. “Željeli smo napraviti platformu koja bi nadahnula još neotkrivene developere iz svih krajeva svijeta, i dobili smo odličnu grupu timova koji ne samo da su postigli ogroman napredak u svojim projektima, već su i inspirirali veterane svih kategorija igraće industrije koji su na Stugan došli raditi kao mentori.”

Sve timove koji su sudjelovali na prošlogodišnjem Stuganu možete provjeriti ovdje.