Ron Gilbert, originalni tvorac prve dvije igre u serijalu legendarnih LucasArts point’n’click avantura Monkey Island, upravo je najavio da već posljednje dvije godine u tajnosti radi na igri Return to Monkey Islandnovom nastavku koji će se radnjom nadovezati ondje gdje je originalno stala njegova igra Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge iz 1991. godine.

Iako je još davne 1997. godine izašao The Curse of Monkey Island kao treća igra u serijalu i ona koja je serijal prebacila iz piksel arta u 2D rukom crtano okruženje uz kompletno nasnimljenu glasovnu glumu, Gilbert kao originalni tvorac serijala zapravo nije radio na toj igri niti na četvrtom (i prvom 3D) nastavku Escape from Monkey Island. Već više od trideset godina fanovi nisu imali priliku zaigrati njegovu davno obećanu viziju kraja trilogije, a to se sada napokon mijenja.

Tako će novonajavljeni Return to Monkey Island izaći nekad tijekom ove godine pod izdavaštvom poznate kompanije Devolver Digital i Lucasfilm Games, a Gilbert koji na igri radi sa svojim indie studijom Terrible Toybox ističe i da na projektu ponovno radi originalni koautor i pisac Dave Grossman koji je kasnije za Telltale Games radio na serijalu kroz epizodni peti nastavak Tales of Monkey Island.

Iako se originalnom spisateljskom trojcu neće pridružiti i treća glava troglavog majmuna – Tim Schafer (koji je kasnije oformio studio Double Fine i napravio Psychonauts, Broken Age, Brutal Legend i druge igre), pridružuju im se zato originalni skladatelji glazbe za serijal Monkey Island – Michael Land, Michael McConnell i Clint Bajakian.

O igri zasad nisu poznati nikakvi drugi detalji osim da će se radnjom nastaviti točno gdje je stala dvojka: u cirkusu koji je možda i portal u pakao. Popratni kratki najavni teaser otkriva da će svoju ulogu ponoviti i glasovni glumac Dominic Armato kao protagonist Guybrush Threepwood, ali i da se očigledno vraća i glumac Denny Delk kao legendarni Murray – govoreća demonska lubanja i poznati lik iz kasnijih nastavaka koji se prvo pojavio u trećoj igri The Curse of the Monkey Island te nije bio Gilbertova originalna kreacija.

Uz to, putem teasera imamo priliku vidjeti i igrin novi rukom crtani vizualni stil koji primjenjuje moderne tehnike osvjetljenja. Iako datum izlaska i platforme zasad nisu poznati, više informacija o Return to Monkey Island očekujemo uskoro na službenoj stranici igre.