Monster Hunter Rise, šesti nastavak mega popularnog RPG serijala Monster Hunter, stigao je danas na konzole PlayStation 5 i 4, kao i na Xbox Series X/S te Xbox One. Od svojeg lansiranja za Nintendo Switch u ožujku 2021. i PC u siječnju 2022. godine, igra je prodana u više od 11 milijuna primjeraka što je čini drugom najprodavanijom igrom serijala Monster Hunter.

Monster Hunter Rise smješten je u živopisnom selu Kamura koje se priprema za nadolazeći Rampage, misteriozni događaj u kojem je prije 50 godina horda pobješnjelih čudovišta napala selo.  

Rise donosi neke nove značajke i mehanike igranja kao što su korištenje životinjskog pratitelja Palamuta za jahanje ili u bitkama te korištenje Wirebugova koji se mogu montirati na određena čudovišta. U igri su predstavljeni Palamuti Canyne, suputnici nalik psu koji se pridružuju već poznatim pratiocima Felyne kako bi pomogli lovcima prevladati izazove. 

Wirebug značajku moguće je upariti sa svakim od 14 vrsta oružja za stvaranje jedinstvenih Silkbind napada koji čudovišta čine podložnima novoj tehnici jahanja Wyvern u kojoj lovac privremeno preuzima kontrolu nad njima. Rise je također predstavio nove Switch vještine koje igračima omogućavaju kreiranje personaliziranog stila borbe. U ovom nastavku još ćemo vidjeti i novu vrstu questa naziva Rampage u kojem se igrač bori protiv valova čudovišta dok brani selo Kamura.

Što se tiče multiplayera, Rise je uveo nove i poboljšane značajke matchmakinga kao i Hunter Connect koji spaja igrače sličnih preferencija igre. Po završetku misije igrači će također moći lajkati svoje suigrače i povećati šanse međusobnog uparivanja u sljedećoj igri.  

Monster Hunter Rise ima prilagodljive grafičke postavke koje igračima na konzolama PlayStation 5 i Xboxu Series X pruža 4K rezoluciju i 60 FPS-a. 3D audio značajka dostupna je za Xbox Series X|S i PlayStation 5. Oružja na daljinu i štitovi podržavaju DualSense trigger na PlayStationu 5, a u proljeće 2023. godine stiže DLC Monster Hunter Rise: Sunbreak koji donosi dodatne sadržaje.