Prošlog studenog konzola Xbox 360 ugasila je deset svjećica na torti, a izgleda kako 11. rođendan neće dočekati nove jedinice: naime, Microsoft je danas objavio kako se Xbox 360 prestaje proizvoditi.

“Xbox 360 puno znači svima u Microsoftu”, rekao je Phil Spencer, šef Xboxa. “Bilo nam je fantastično s njom, ali postalo nam je jasno što znači proizvoditi proizvod star preko deset godina.”

Microsoft će nastaviti podržavati Xbox 360 u skoroj budućnosti, te će vlasnicima te konzole i dalje biti dostupne sve usluge za Xbox Live, besplatne Games With Gold igre, podrška za hardver i popusti za pretplatnike Xbox Live Golda.

Xbox 360 je izašla 22. studenog 2005. na sjevernoameričkom tržištu, a 2. prosinca na europskom. Prošlog studenog Xbox One je dobila backwards compatibility za Xbox 360 igre, što znači da će vlasnici Xboxa One i dalje moći uživati u Xbox 360 igrama, i to sasvim besplatno.

“Xbox 360 redefinirala je čitavu jednu generaciju gaminga u Microsoftu. Nevjerojatno sam ponosan na trud i rad koji je ušao u razvoj hardvera, usluga i igara za Xbox 360 u prošlom desetljeću. Zahvalan sam obožavateljima na njihovoj kontinuiranoj predanosti i podršci,” dodao je Phil Spencer.

Ako se želite podsjetiti kako je izgledao gaming 2005., pogledajte ovaj video o predstavljanu Xboxa 360: