“Varanje uništava videoigre za poštene igrače” poručuje šef austrijske kompanije Denuvo, a mi ćemo se u potpunosti složiti s tom tvrdnjom. I baš smo iz tog razloga s veseljem dočekali vijest o dolasku tog anti-cheat sustava i na konzolu PlayStation 5. No, istovremeno smo i pomalo oprezni i skeptični. Hoće li naše igre na toj konzoli patiti zbog implementacije tog sustava?

Krenimo redom. Kompanija Denuvo (podružnica još većeg krovnog vlasnika Irdeto) službeno je objavila da su njeni anti-cheat alati od sada dostupni za implementaciju razvojnim studijima i izdavačima za sve igre na PlayStationu 5. Tehnologija Denuvo Anti-Cheat najpoznatija je kao alat koji stoji na braniku piratizacije igara, međutim, ni ta tehnologija nije u potpunosti svemoguća

I dok taj alat pirate tjera na bijes i otežava im posao, istovremeno stvara i nezadovoljne gamere jer je Denuvo nekoć najavljivan kao “neprobojni” alat… koji je potom probijen u igrama poput Assassin’s Creed: Origins, Far Cry 5, Mass Effect Andromeda i brojnih drugih. Osim što je “neprobojan”, Denuvo poštenim igračima koji doista kupuju igre – često radi poprilične probleme prilikom igranja, poput rušenja broja sličica u sekundi, zapisivanja prevelike količine podataka na hard diskove i brojnih drugih stvari koje utječu na pad performansi. Upravo zbog toga kasnije je posljedično uklonjen iz brojnih igara na PC-ju.

Nadamo se da na PlayStationu 5 neće biti ovakvih negativnih posljedica, već da će imati samo pozitivan primarni učinak, o čemu se oglasio i sami Denuvo. “Ovo (piratiziranje igara op.a.) može dovesti do smanjenja angažmana, smanjenog broja igranih igara i prodajnih primjeraka za izdavače“, rekao je čelnik te kompanije Reinhard Blaukovitsch te dodao: “Iznimno smo ponosni što možemo pomoći najtalentiranijim svjetskim developerima da dostave bogata iskustva gamerima na PlayStationu 5“.