John Romero, veteran u dizajnu igara (Doom, Quake, Wolfenstein 3D) i sudionik ovogodišnjeg Reboot Developa jučer je na Quori odgovarao na čitav niz pitanja, od toga kako početi raditi u gaming industriji, koji su mu najdraži leveli u Doomu, do stanja modernih FPS igara.

Jedno od pitanja koje je Romeru postavio internet bilo je misli li da su videoigre umjetnost. Otkako je videoigara, i otkako je filmski kritičar Roger Ebert 2005. rekao (i 2010. ponovio) da videoigre ne mogu biti umjetnost, stručne i nestručne osobe obožavaju voditi rasprave, pisati akademske radove ili se svađati u komentarima na internetu (ili sve navedeno) o tome mogu li se videoigre smatrati osmom (devetom, desetom, jedanaestom, ovisi kako brojite) umjetnošću, ili se radi samo o ispraznoj vrsti zabave.

Što se Romera tiče, on apsolutno vjeruje u to da su videoigre novi oblik umjetnosti.

“Programiranje je umjetnost. Dizajn levela je umjetnost. Animacija i modeling je umjetnost. Pisanje je umjetnost. Sve to zajedno stvara mega-umjetnost koja je vrlo kompleksna, pogotovo ako je dobro izvedena. U budućnosti će muzeji u potpunosti razumjeti i moći objasniti zašto su videoigre konačni oblik umjetnosti”, rekao je Romero.