Netom prije nedavno održane zatvorene bete za The Crew Motorfest, dobili smo priliku zaviriti u radnu verziju igre u višesatnoj hands-on seansi. Ako niste upoznati, The Crew Motorfest nadolazeća je, treća po redu, igra u Ubisoftovom trkaćem serijalu te izlazi 14. rujna na računalima i konzolama prošle i trenutne generacije. Dvojka nas je provozala po cijeloj Americi, a developeri iz Ubisoft Ivory Towera ovaj put nas vode na Havaje – odnosno otok O’ahu.

Festivalska ulaznica

Motorfest je vizualno jako lijepa igra, a zalasci sunca dok vozite neku nabrijanu pilu su očekivano kul

Iako prethodne igre iz Ubisoftovog serijala nisu direktno posuđivale od jedne od najboljih (ako ne i najbolje) arkadne utrke na svijetu, Microsoftove Forze Horizon 5, The Crew Motorfest ne libi se pokazati od koga vuče glavnu inspiraciju. Na O’ahu se održava festival čija je svrha slavlje automoto kulture, a uvodni kadrovi zaista izgledaju kao da je netko prodao licencu za Forzin festival Horizon nekim lokalnim zaljubljenicima u automobile. Motorfest vas otpočetka želi bombardirati kul informacijama o autima i kulturi koja se razvila oko njih stoga sve nekako izgleda kao kombinacija Gran Turismovog povijesnog pristupa i Horizonove luckastije i mladenačkije energije. Ne bi trebalo funkcionirati ali je zapravo, na neku čudnu foru, iskreno i simpatično stoga se nije bilo teško ufurati u cijeli štimung.

Ono što nas je malo razočaralo u cijeloj priči jest što je, barem u ovom prikazu igre, ogroman naglasak bio stavljen jedino i isključivo na automobile dok su ostala dva prijevozna sredstva – brodovi i avioni, nekako ostali po strani. To nam je možda glavna mana ovog prvog prikaza Motorfesta. Prethodna igra je uvela brodove i avione kako bi se diferencirala od ostalih trkaćih igara na tržištu te je glatki prijelaz iz jedne vrste vozilo u drugo bio jedan od glavnih gimmicka. U Motorfestu je očito da cestovna vozila imaju primat, no bilo je lijepo vinuti se u nebesa iznad O’ahua u Spitfireu ili se u nekoj brzoj brodici zapičiti kroz valove. Nadamo se da će neke od nadolazećih Playlista biti u znaku i drugih prijevoznih sredstava, no prije toga valja objasniti što su uopće Playliste.

LICENCIRANI AUTOMOBILI Motorfest je krcat licenciranim automobilima iz prošlosti i sadašnjosti. Iako je lako posegnuti za Porscheom ili Lamborghinijem, skoro pa smo se najviše zabavili utrkujući se Volkswagen Kombijem.

Auti kao temelj

Playliste odlično iskorištavaju O’ahu kao poligon za razni sadržaj. Uglavnom su to utkre, no ne uvijek

Ukratko, radi se o mini tematskim kampanjama koje predstavljaju jedan oblik automoto kulture ili neku marku automobila. Sastoje se od 6 do 10 utrka, odnosno eventova i moramo reći da nam je bilo jako zabavno sudjelovati u njima, pogotovo kad bi igrali na većim težinama koje su zaista izazovne. Neznajući smo igrali na težini iznad normala i svakako moramo spomenuti da igra ne prašta ni najmanje greške. Morat ćete zaista voziti kao šišmiš koji bježi iz pakla ako planirate završiti na vrhu. Imali smo priliku isprobati nekoliko Playlista – od A Porsche Story: 911 Legacy koji nas stavlja iza volana raznih iteracije legendarne Porsche do Vintage Garage koji nas provodi kroz opuštajuće ture O’ahua u old-timerima iz ’50-ih, ’60-ih, ’70-ih i ’80-ih godina prošlog stoljeća. Vintage Garage nam se posebno svidio jer u pravom stilu starinskih automobila miče GPS pa se morate snalaziti putem uputa koje dobivate u obliku fotografija. Skreni kod ogromnih plakata desno ili nastavi ravno pored drva višnje. Osim specifičnih automobila poput Porschea zaigrali smo i Playlistu Made In Japan koja u centar stavlja japanske automobile i kulturu driftanja te O’ahu pretvara u neonski san s japanskim temom. Iskreno, malo je na granici neukusa jer baš jako želi biti kul i od O’ahua stvoriti mini Tokio, no nije ništa zaista uvredljivo.

PO NEBU I PO MORU Festival koji slavi automobilističku kulturu možda ne ostavlja puno prostora za avione i brodove, no to ne znači da izvođenje zračnih akrobacija nije zabavno.

Kad je sama vožnja u pitanju, The Crew Motorfest je ugodan i precizan, a da bi cijela priča bila malo lakša iz Forze (ali i zapravo iz svih modernih trkaćih igara op.u.) je posuđena i mehanika premotavanja vremena kako biste mogli ispraviti neku grešku zbog koje ste izletjeli sa staze. Osim Playlista tu je i hrpetina sadržaja u otvorenom svijetu poput prilika za fotografiranje, speed trapova i sličnog. Podrška nakon izlaska također izgleda kao da će biti robusna – Main Stage (kojeg nismo uspjeli isprobati kako spada zbog vremenskog ograničenja) nudi sezonske izazove u vidu drugih Playlista koje se baziraju na natjecanju, istraživanju i ponovnom prelasku Playlisti. Ukratko, The Crew Motorfest čini se kao solidna arkada u otvorenom svijetu koja će sasvim sigurno biti krcata sadržajem. S više od 600 licenciranih vozila koja možemo nadograđivati i tunirati po vlastitom guštu, Motorfest se čini kao idealan tropski izlet za one koji su odvozili sve što se da u Forzi ili pak nemaju priliku zaigrati Motorfestov očiti uzor.