Umjetna inteligencija virtualnih suparnika oduvijek je bila detalj koji je određivao koliko je neka simulacija dobra i uvjerljiva te koja je usmjeravala rasprave o igrama u sfere izvan fizike i detaljnosti staza. Igre serijala Gran Turismo su zbog svoje popularnosti uvijek bile pod posebnim povećalom u svim, pa tako i tom segmentu te je neki opći konsenzus kako je AI u igrama Gran Turismo prihvatljiv, ali da postoji veliki prostor za napredak.

Sa skorašnjim izlaskom očekivanog novog nastavka Gran Turismo 7 (o kojem smo detaljno danas pisali u velikom WEB FEATUREU na ovome linku), razvojni studio Polyphony Digital je predstavio rezultate zajedničkog višegodišnjeg rada s odjelima Sony AI (zaduženi za razvoj umjetne inteligencije unutar Sony grupe) i Sony Interactive Entertainment (SIE), koji je omogućio DART infrastrukturu za razvitak nove generacije umjetne inteligencije.

Rezultat je nazvan Sophy (uz neizostavni dodatak “superhuman racing agent”, u slobodnom prijevodu: nadljudski trkaći entitet) i ona trenutno predstavlja eksperiment u svijetu umjetne inteligencije, nastao na temeljima razvoja GT Sporta i Gran Turisma 7. Budući da se radi o cloud-rješenju, ostaje za vidjeti na koji će način i kada Sophy biti predstavljena unutar Gran Turisma 7, no službeno je objavljeno kako će se to svakako dogoditi u budućnosti.

Istraživanje o Sophy AI objavljeno je i u časopisu Nature, najpriznatijem svjetskom znanstvenom časopisu. Samo istraživanje i njegovi fascinantni dosezi prošli su proces recenzije svjetskih stručnjaka, što daje posebnu težinu rezultatima koje je Sophy postigla u svom kratkom životu među ljudima.

Već danas Sophy AI bez većih problema pobjeđuje najbrže stvarne natjecatelje svjetskog prvenstva FIA Gran Turismo, a posjetom na službene stranice www.gran-turismo.com možete pogledati fascinantne dokumentarce o razvoju nove generacije trkaćeg AI-ja, koji će svakako utjecati na razvoj žanra u cjelini.

Dotad, podsjećamo da Gran Turismo 7 izlazi 4. ožujka za PlayStation 4 i PlayStation 5, dok recenziju donosimo u idućem broju časopisa Reboot.