Najveći svjetski gaming sajam gamescom za razliku od prošle godine ovoga puta neće biti isključivo digitalan, već je organizacija sajma upravo najavila gamescom 2021 kao hibrid između fizičkog i digitalnog eventa.

Datum održavanja sajma bit će od 25. do 29. kolovoza, a tijekom tih pet dana organizacija je pripremila kombinaciju poslovne platforme za članove gaming industrije i novinare, jedinstveno “hands-on” iskustvo za fanove, ali i sveobuhvatni sigurnosni koncept. Drugim riječima, ove godine sajam će ponovno imati digitalne prezentacije i veliku online ceremoniju Opening Night Live (koju vodi osnivač i voditelj The Game Awardsa Geoff Keighley), dok će u njemačkom gradu Kölnu nakon godinu dana pauze ponovno biti upogonjen i fizički dio sajma za fanove, ovoga puta specijalno dizajniran za smanjeni broj posjetitelja.

Sajmišni entertainment dio fokusirat će se na dobro staro igranje demoa i testiranje novih igara na licu mjesta, ali u ograničenom opsegu za probrane superfanove, pa je ovoga puta drastično ograničen broj ulaznica koje kreću u prodaju u svibnju. Da bi se dodatno smanjilo naguravanje i osiguralo potrebne razmake jednom kad fizički sajam krene, bit će tu i sustav s prethodnim digitalnim prijavama za čekanje u redovima.

Organizacija još uvijek nije potvrdila koji će veliki izdavači i razvojni studiji biti dijelom fizičkog izdanja sajma te koje će nadolazeće nove igre probrani igrači moći igrati, no upozorili su da zbog novog sigurnosnog koncepta i mjera jednostavno neće biti moguće da na sajmu budu svi dosadašnji izlagači.

Ovakve scene i rulje ipak se neće ponoviti još neko vrijeme; ovogodišnje izdanje gamescoma primit će znatno manji ograničeni broj posjetitelja, osiguravajući potrebnu distancu. No, i to je korak naprijed.

Fizički dio sajma uključivat će i event arenu za Esports natjecanja i cosplay showove, dok će članovi industrije, izdavači, razvojni studiji i poslovni partneri imati pristup ovoga puta proširenom poslovnom području sajma.

Za one koji ipak neće moći fizički prisustvovati sajmu, gamescom će imati i centralni online web sustav i zabavni program u koji će se moći uključiti fanovi i igrači iz cijelog svijeta. Sve to uz već spomenute online digitalne prezentacije, ekskluzivne livestreamove, trailere, najave igara i sada već tradicionalnu i treću po redu veliku ceremoniju otvorenja Opening Night Live, koja će se održati putem livestreama dan prije početka sajma, 24. kolovoza.