Došao je i taj dan: veliki Epic Games svoju je multimilijunsku uspješnicu Fortnite na mobilnim uređajima operativnog sustava Android nakon 18 mjeseci napokon izbacio i na poznatu plaftormu i dućan Google Play Store.

Naime, još u kolovozu 2018. godine Epic Games je obznanio da Fortnite na Androidu neće ići preko Google Playa, već preko Epicovog zasebnog third-party launchera. S obzirom da Google preko svoje platforme uzima 30% ukupne zarade ostvarene putem svake aplikacije koja postoji na njoj, Tim Sweeney, CEO Epic Gamesa, potvrdio je tada kako je upravo ta stavka jedan od razloga tadašnjeg zaobilaska Google Playa.

Tako je Fortnite na Androidu od listopada 2018. pa sve do danas bio dostupan isključivo kroz Epicov third-party launcher. Sada, 18 mjeseci kasnije, čini se da je “tjeranje” igrača da Fortnite na Androidu preuzimaju putem zasebnog launchera umjesto Google Playa Epic koštalo značajnog broja igrača te su ipak odlučili promijeniti ploču, no ne bez dodatnih negativnih komentara i opaski.

Nakon 18 mjeseci na Androidu van Google Play Storea, došli smo do osnovne spoznaje: Google stavlja softver skidan van Google Playa u nepovoljnu poziciju, kroz tehničke i poslovne mjere kao što su zastrašujući repetitivni pop-upovi, restriktivni ugovori i dogovori za proizvođače i nositelje usluga, karakteriziranje third-party softverskih izvora kao malwarea, a novi pothvati kao što je Google Play Protect direktno blokiraju softver nabavljen van Google Play Storea“, u izjavi za ugledni portal Polygon komentirao je predstavnik Epic Gamesa.

Stoga smo odlučili lansirati Fortnite za Android na Google Play Storeu. No, nastavit ćemo podržavati i Epic Games App i Fortnite van Google Playa također“, dodao je te poslao još jedan udarac Googleu, istaknuvši kako se iz Epic Gamesa nadaju da će Google uskoro revidirati svoja pravila i poslovne dogovore u budućnosti, kako bi “developeri bili slobodni baviti se trgovinom s kupcima na Androidu i u Play Storeu kroz otvorene usluge, uključujući i usluge plaćanja koje će mu moći ravnopravno konkurirati“.

Ne znamo za vas, no nama Epic Games djeluje poprilično iznervirano činjenicom što su praktički bili prisiljeni Fortnite izbaciti na najpopularniji i najrasprostranjeniji servis za skidanje aplikacija na Androidu. U svakom slučaju, ukoliko vas zanima i ako ga već niste zaigrali, Fortnite od danas, dakle, možete besplatno preuzeti na Google Play Storeu putem ovoga linka.