Od kad je igara sjećamo se i raznih projekata koji su za cilj imali omogućiti igračima jednostavniju izradu igara odnosno kreiranje i stvaranje igrivih svjetova bez potrebe učenja nekog programskog jezika odnosno koda. Naravno, u početku su programi bili takvi da je s njima bilo moguće stvoriti samo određene žanrove, a i opcijama su više djelovali kao alati.

No, dolaskom interneta i dijeljenja sadržaja među igračima, što je sjajno promovirao pa i iskoristio studio Media Molecule – sa serijalom LittleBigPlanet, a posebice s Dreamsom – programi su bili toliko bogati mogućnostima da su zapravo postali platforme za izradu i promociju igrivog sadržaja kojeg proizvodi zajednica. Roblox je najbolji primjer takve platforme koja se masno (i premasno ako se nas pita) naplaćuje. Sve bez prave kontrole sadržaja. No, da ne odemo sad izvan teme, jer Roblox je tema za sebe čak i kad je ne-tema, vratimo se onoj izvornoj ideja stvaranja sigurnog i zabavnog prostora odnosno platforme na kojoj će biti moguće stvoriti zanimljive igrive ideje svakog kreativno napunjenog igrača odnosno igračice.

Tu dolazimo do projekta kanadskog razvojnog tima 01Studio. Njihov Cubio jednako je namijenjen iskusnim i budućim programerima igara kao i igračima. Izvučeno iz PR-a platforme možemo saznati kako se “zajednici nudi intuitivni kreatorski način rada, a sa samo nekoliko klikova igrači mogu kreirati sadržaj i realizirati svoje prve projekte igara u blistavoj grafici u kubičnom stilu, a sve to bez znanja kodiranja. Sva osnovna znanja i osnove poučavaju se izravno putem Cubia. Na platformi za igre, projekti se mogu razvijati sami ili zajedno s drugim kreativcima prije nego što se podijele sa zajednicom.”

Oduvijek smo bili fascinirani neograničenim sadržajem za igre za više igrača i mogućnošću da igrači kreiraju individualni sadržaj bez dubljeg znanja. S Cubiom idemo korak dalje; igrači neprimjetno prelaze u ulogu programera i razvijaju vlastite igre iz snova! Dajemo im sve što im je potrebno“, rekao je Sebastien Couture, suosnivač i programer 01Studio.

Živi bili pa vidjeli. I odigrali. Možda ponešto i stvorili.

Usput – ako vas zanima što prije isprobati Cubio – prijavite se u alphu pomoću ovog linka.