Nakon što se jučer na internetu pojavio novi banner za Sonyjevu obitelj first-party internih studija iz obitelji PlayStation Studios koji u novom izdanju sadrži i sliku iz igre Death Stranding japanskog razvojnog studija Kojima Productions, internetom su se krenule širiti spekulacije da Sony kupuje Kojimin studio te da je službena najava akvizije iza ugla. No ako je vjerovati šefu KojiProa, čini se da ipak neće biti tako.

Dodatna konfuzija nastala je i nakon što je rano jutros sami Hideo Kojima putem twittera podijelio isti banner, da bi ubrzo nakon toga podijelio još jedan tweet u kojemu ističe kako se ispričava što je pomogao prouzrokovati daljnju zbunjenost u gaming javnosti. “Oprostite na nesporazumu, ali Kojima Productions je bio i nastavit će biti samostalan studio“, objašnjava Kojima.

Otkud tolika zavrzlama i o čemu se točno radi? Iako i dalje nije sasvim jasno hoće li Kojima Productions u nekom trenu postati član PlayStation Studiosa, pri čemu bi studio zadržao svoju autonomiju, jedno je sigurno: Kojimin studio još od svog nastanka ima izrazito blizak odnos sa Sonyjem i PlayStationom. Tako je i sami studio najavljen na sajmu E3 2015 u sklopu Sonyjeve press konferencije, a pola godine nakon toga Kojima je potvrdio da će njegova prva igra nakon raskola s Konamijem biti PlayStation ekskluziva.

Naravno, radilo se tada o igri Death Stranding (koja je naknadno stigla i na PC), a osim Sonyjevih ulaganja, bliski odnos Kojima Productionsa i Sonyja očituje se i u činjenici da je Death Stranding napravljen u pokretaču Decima Engine Sonyjevog internog first-party studija Guerrilla Games. Unatoč njezinu dolasku na PC, prva igra Kojima Productionsa tako je generalno u javnoj percepciji prvotno bila usko vezana uz PlayStation, a možda baš to novi banner i naglašava.

[GLASINE] Hideo Kojima i Microsoft potpisali ugovor za novu Xbox ekskluzivu

S druge strane, podsjećamo i na prošlogodišnje glasine o tome da je Kojima Productions potpisao ugovor s Microsoftom te da navodno već neko vrijeme rade na Xbox ekskluzivi koja bi se trebala igrati putem cloud streaminga. Kao i prošle godine, novu vijest o tome jučer je ponovno podijelio poznati insajder industrije i leaker Jeff Grubb putem svoje Giant Bomb emisije Grubbsnax. Tako Grubb jučer ističe da je Kojimina Xbox igra prema novim informacijama “unazad nekoliko tjedanai dalje u izradi te da napreduje prema planu.

Ta informacija dodatno komplicira glasinu o Sonyjevoj kupnji Kojima Productionsa, no nije nečuveno da se ovakvi ugovori dogode prije velikih akvizicija. Slična situacija dogodila se s Bethesdom koja je za igre Deathloop i Ghostwire: Tokyo prije nekoliko godina potpisala ekskluzivni ugovor sa Sonyjem za izdavanje igara na konzoli PlayStation 5, da bi ih tek nakon toga kupio Microsoft, čime su Deathloop i Ghostwire: Tokyo postale prve PlayStation ekskluzive koje su napravili timovi iz obitelji Xbox Game Studios.