Electronic Arts se posljednjih nekoliko dana našao u pomalo nezgodnoj i nezavidnoj situaciji. Naime, 30. svibnja najavili su novog Elite vojnika koji stiže u njihovu igru Battlefield V. Novi lik je opaki vojnik njemačkog nacističkog režima te nosi ime Wilhelm Franke.

Sve bi bilo u redu da je to ime samo fikcionalno, no u stvarnosti je to bilo pravo ime jednog od članova njemačkog anti-fašističkog pokreta otpora, koji se u stvarnoj ljudskoj povijesti borio protiv nacista te ga je 1944. godine uhitio Gestapo.

Nakon što se na internetu podigla velika buka oko spornog imena novog lika iz Battlefielda V, EA se oglasio o čitavoj situaciji te ispričao na zabuni, istaknuvši kako će ipak promijeniti ime novog Elite vojnika iz poštovanja prema stvarnoj povijesnoj ličnosti Wilhelma Frankea.

Saznali smo da ime jednog našeg Elite vojnika, Wilhelma Frankea, dijeli ime stvarnog člana pokreta otpora u Njemačkoj tijekom Drugog svjetskog rata“, u izjavi navodi EA te dodaje: “Želimo se ispričati, jer nismo ga htjeli omalovažavati. U procesu smo promjene imena“.

Ono što je pomalo paradoksalno, u nastavku izjave EA tvrdi kako nema plan i svrhu slati nikakve političke poruke kroz svoju igru Battlefield V te da promjena imena ide u korist tome, što je teško izvesti s obzirom da se sama igra odvija tijekom Drugog svjetskog rata u kojoj je Njemačka sudjelovala upravo pod nacističkim režimom. “Spomenuti Elite vojnik, Wilhelm Franke, čije ime mijenjamo, nije nacist, već njemački vojnik sličan onima kakve već imamo u igri” navodi EA te zaključuje: “U Battlefieldu V ne šaljemo nikakve političke poruke vezane uz događaje iz stvarnog života i Drugog svjetskog rata i zato nema svastike u igri“.

Naravno, svima je jasno da su igre fikcija, ali ukoliko radite igru o stvarnom povijesnom događaju kao što je Drugi svjetski rat, reći da nacistička vojna sila nije nacistička i ne tiče se događaja iz stvarnog života, pomalo je nerealna izjava. No, tko smo mi da sudimo što je politička poruka, a što ne.