Svi smo u nedavno svjedočili tragičnom eventu stradanja crkve Notre Dame u požaru te Ubisoftovog nadasve plemenitog akta donacije pristojne sume novaca za obnovu iste. Kako je crkva bila sastavni dio Assassin’s Creed Unity nastavka, bivala je modelirana u najsitnije detalje te će se sam model koristiti kao pripomoć u rekreiranju ovog povijesnog spomenika.

Potez Ubisofta je odjeknuo pozitivnim reakcijama koji se evidentirao čak i na samim recenzijama, odnosno kritikama na Steam verziju igre. Assassin’s Creed Unity je doživio lavinu pozitivnog review bombinga na stranicama Steam trgovine. Ono što je karakteristično za ovaj slučaj, jest sam pristup prema sustavu ocjenjivanja, odnosno kritiziranja Steam igara, koji se nedavno pokazao kao sustav koji veoma lagano iskoristiti kako bi naštetili konkretnom naslovu, na što je Valve odgovorio s implementiranjem automatiziranog sustava za sprječavanje zlouporabe istog. U slučaju Assassin’s Creed Unity naslova, dogodilo se upravo suprotno.

Poznato je kako navedeni nastavak u trenutku izlaska nije nužno bio prvi odabir pa čak ni kod vjernih obožavatelja te je imao svoj period patnji i muka s prodajom, što je prouzročilo, barem na Steamu, finalnu ocjenu “Mixed”. U prijevodu ovo bi značilo da su mišljenja izrazito podjeljena ako se priča o kvaliteti u odnosu na ostale nastavke Assassin’s Creed franšize te naravno u odnosu na definiranu cijenu.

Prema zadnjoj i najnovijoj statistici primijetit ćete kako Assassin’s Creed Unity sada ima “Very Positive” review.

Assassin's Creed -c

Iako se pozitivne situacije, pa čak i one najsitinje, trebaju slaviti, postavlja se pitanje koliko dugo će finalna ocjena bivati postojana na Steam stranici igre ako uzmemo u obzir da Valveov automatizirani sustav protiv zlouporabe odnosno protiv review bombinga igre radi na principu filtriranja svih kritike koje spadaju u kategoriju off-topic.

Situacija potencijalno naginje na slučaj u kojem će se sve pozitivne ocjene nakon tragičnog slučaja s crkvom Notre Dame, detaljno razmotriti te izuzeti iz finalne ocjene unatoč najboljim namjerama zajednice igrača, jer plemeniti potez Ubisofta nije mjerilo kvalitete proizvoda, koliko god da je opravdan. Ali, živi bili pa vidjeli.

Btw, zgrabite besplatnu PC kopiju Assassin’s Creed Unity do 25.04., ako već niste i procjenite sami koliko je kvalitetan. 😉