Palestinski game developer Rasheed Abueideh na Twitteru je objavio kako je Apple od njega zatražio da svoju igru Liyla and The Shadows of War ukloni iz Games kategorije na App Storeu jer je aplikacija proglašena “neprikladnom”.

Naime, Appleu navodno smeta što se Liyla and The Shadows of War vodi kao igra jer se bavi tematikom rata u pojasu Gaze. Abueideh je priložio dio Appleova e-maila:

“Molimo da promijenite kategoriju aplikacije i uklonite je iz kategorije Games, jer smatramo da vaša aplikacija nije prikladna za Games kategoriju. Bilo bi prikladnije kategorizirati vašu aplikaciju u kategoriju News ili Reference, na primjer. Također, promijenite marketinški tekst za vašu aplikaciju kako u njemu ne bi pisalo da se radi o igri,” rekli su iz Applea.

Ovakav stav izazvao je reakciju među drugim developerima, koji s pravom tvrde kako igre imaju jednako pravo imati političku poruku kao i drugi mediji.

Liyla and The Shadows of War je bazirana na stvarnim događajima, a bavi se djevojčicom Liylom koja živi u pojasu Gaze. Igra sadrži platformiranje, izbjegavanje pucnjave, te donošenje odluka ključnih za razvoj priče, što su sve elementi koje nalazimo i u drugim igrama. Također, Liyla and The Shadows of War dobitnica je nagrade za vizualnu izvrsnost na ovogodišnjim Reboot Develop Indie Awardsima u Splitu.

Iako je igra povučena s App Storea zbog ratne tematike, igra s druge strane ove političke podjele, Israeli Heroes, u kojoj igrate kao raketa, od 2013. je na App Storeu i još uvijek je dostupna.

Liyla and The Shadows of War još uvijek je dostupna na Google Play storeu, gdje joj je PEGI rating 18.