Back 4 Blood, post-apokaliptična kooperativna zombi pucačina iz prvoga lica i spiritualni nasljednik serijala Left 4 Dead, na kojemu radi razvojni tim Turtle Rock Studios (originalni tvorci spomenutog zombi serijala L4D), trebao je izaći ovoga ljeta, no krajem ožujka odgođen je na jesen 2021. godine. Dotada, studio nas nastavlja detaljnije upoznavati s igrom i svime što od nje možemo očekivati.

Tako je jučer objavljen novi trailer, koji nas pobliže upoznaje s igrinim nadograđenim AI sustavomGame direktora“, kakav je studio već implementirao u serijalu Left 4 Dead. Da će Back 4 Blood donijeti brojna poboljšanja tog sustava, već smo saznali ranije, kada je studio otkrio inovativnu novu mehaniku “Card System”, odnosno roguelite sustav karata koji će poboljšavati naše igraće iskustvo svakim novim prelaskom dostupnih misija.

Kartaški menadžment u kooperativnoj zombi FPS igri? Da, zašto ne!

Taj AI sustav će, podsjećamo, raditi u pozadini, pratiti sve što igrači rade, uključujući i status njihovog zdravlja i njihove odabire te, shodno tome, reagirati nasumičnim roguelite bacanjem specijalnih neprijatelja na nas i tako “koreografirati” svijet oko igrača u realnom vremenu.

Naravno, svima koji su igrali Left 4 Dead 1 ili 2, ovo nije ništa novo, no novi sustav u Back 4 Blood uvodi mehaniku špilova karata s buffovima i dodacima koje ćemo birati na početku svakoga meča, dok će nam igra generirati nasumični set “Corruption kartica” sa specijalnim neprijateljima, nepovoljnim uvjetima i nasumičnim izazovima koje možemo očekivati tijekom misije.

U tome se očituje raznolikost gameplaya u svakoj misiji, jer igrači će u timu morati zajedno odlučivati koje kartice s buffovima odabrati i tako maksimalno iskoristiti prednosti i nedostatke Corruption kartica. Studio time igračima želi omogućiti iznimno duboku i bogatu customizaciju i “personalizaciju” njihova vlastitog špila karata, kao i čitav niz različitih strategija i pristupa misijama i neprijateljima. Shodno tome, nijedan meč nikad neće biti identičan, što dodatno potiče igrače na ponovne prelaske misija unedogled.

Ako vam sve to zvuči zbunjujuće, predlažemo da pogledate novi gameplay trailer (iznad), koji pobliže i puno detaljnije objašnjava novi sustav karata, a dotada podsjećamo da Back 4 Blood izlazi 12. listopada ove godine za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X/S. Otvoreno i potpuno besplatno Beta testiranje stiže ovoga ljeta, a za njega se možete prijaviti putem ovoga linka.