Jučer smo imali priliku prisustvovati ekskluzivnom eventu u organizaciji PlayStation Hrvatske u kojem nam se pružila jedinstvena prilika da zaigramo PlayStation Classic, mini verziju dobrog starog Sivonje koji je mnogima od nas priuštio nezaboravne trenutke u ’90-im godinama prošlog stoljeća.

PlayStation Classic najavljen je u rujnu ove godine, a cilj mu je pružiti igračima poznati osjećaj sreće koji može probuditi samo prepoznatljiva kockasta estetika i neki od najvećih klasika koje su igrači svojedobno mogli zaigrati na toj konzoli. Naravno, radi se o kompaktnijem izdanju koje je moguće pokrenuti na najmodernijim televizorima. 

PlayStation Classic dolazi s dvadeset predinstaliranih igara i dva klasična kontrolera koji su, vidi vraga, toliko klasični da nemaju analoge iliti, po domaćem, gljivice. Moramo vam priznati, bilo je jako čudno u rukama opet imati dobro nam poznati kontroler bez analoga. Zaista smo se osjećali kao da nešto opako nedostaje.

Imajte na umu da su ovo tek prvi dojmovi te da ćete detaljnu recenziju moći pročitati kad ćemo imati priliku provesti značajnije vrijeme s konzolom.

Prva stvar oko koje će se lomiti najviše koplja jest upravo dvadeset klasika s kojima PlayStation Classic dolazi u paketu. Dok su neke igre poput Metal Gear Solida, Final Fantasyja 7, Resident Evila, Tekkena 3, GTA i Oddworld: Abe’s Oddysee neupitni klasici kojih se rado sjećamo, malo je čudno što je izostavljen esencijalni Gran Turismo ali i klasici poput Tomb Raidera, Tony Hawk’s Pro Skatera, Medal of Honora, Chrono Crossa, Crash Bandicoota ili Spyra (iako je za ova posljednja dva razlog možda bolje potražiti u nedavnim remakeovima za trenutnu generaciju konzola).

Morali smo se upustiti u malo split-screen akcije s dragim nam druškanom iz HCL-a.

Bilo kako bilo, srce nam je opako zatitralo kad smo vidjeli neke od omiljenih igara iz mlađih dana poput Syphon Filtera. I tu je nekako najveća doza i vrijednost PlayStationa Classic jer će vas definitivno vratiti u neko jednostavnije vrijeme u kojem su likovi trčali smiješno, izgledali kao krumpiri i imali kockaste mišiće.

Ako ništa drugo, PlayStation Classic jako je lijepo podsjetnik na to koliko su igre napredovali od vremena u kojima je Sivonja vladao, a i izgleda nam kao jako dobar način za postizanje kolektivnih uzdaha kada ga pri nekom druženju ukopčate u televizor i izazovete sve svoje prijatelje i prijateljice na malo poznate šore u Tekkenu 3.

I da, nisu sve igre jednako dobro ostarile, ali među ovih dvadeset pronaći ćete one koje zub vremena nije značajno izgrizao i koje će vam, bar na prvu iz onoga što smo vidjeli, svejedno biti izuzetno zabavne.

No, ne morate nam vjerovati na riječ, slobodno skoknite idući tjedan do Reboot InfoGamer 2018 – powered by A1 na kojem ćete uživo moći pogledati PlayStation Classic.

Jednom kada smo se primili kontrolera nismo ga puštali iz ruku dok nismo isprobali sve što se da igrati u dvoje.