Valveov Steam, najveća platforma za distribuciju PC igara, dodao je Bitcoin kao opciju plaćanja u travnju 2016 godine. Manje od dvije godine kasnije, Valve je objavio kako prestaje s podrškom plaćanja ovom popularnom virtualnom valutom.

Odluka je donešena iz dva razloga: pretjerano velike provizije transakcija koje Bitcoin naplaćuje svakom kupnjom, i promjenjiva priroda vrijednosti Bitcoina. Stupanj promijenjivosti postao je posebito ekstreman u proteklih par mjeseci.

U danima kada je Valve tek počeo prihvaćati Bitcoin na Steamu, bio je vrijedan $450. Danas je taj broj čak 26 puta veći – najčešće je iznad $12.000 (76.000 kuna). Provizije na Steamu su također rasle, što je u početku bilo $0.20 po tranzakciji, prošli tjedan bilo je $20.

Valve je rekao kako je problem što Bitcoinova vrijednost nije garantirano ista na početku i kraju neke transakcije. To rezultira postupkom gdje Valve vraća uplatu, ili zahtjevom da kupac pokrije razliku (a u tom slučaju opet postoji šansa promjene vrijednosti u međuvremenu).

Valve napominje kako ova odluka nije trajna, te da postoji mogućnost da se Bitcoin vrati kada se stabilizira.