Iako se po prvim prikazima igre moglo zaključiti, Ubisoft Massive, ogranak zaslužan za The Division serijal, navodi da izbjegavaju političnost pod svaku cijenu.

Alf Condelius, šef studija, je tijekom Sweden Game Conference naveo da se studio distancira od interpretacija koje igrači stvaraju u svjetovima koje su stvorili.

“To je balans jer ne možemo biti otvoreno politični u našim igrama”, rekao je za GI.biz. “To je univerzum i svijet stvoren za ljude koji će istražiti kako je to biti dobra osoba u svijetu koji se raspada.”

Navodi da ljudi “vole inkorporirati politiku u te svjetove, dok se njihov studio trudi napraviti odmak od toga jer ne žele izraziti stav o trenutnoj političkoj klimi”.

Na kraju navodi da je ipak glavnina odluke u financijskom aspektu, pošto se političnost u današnjoj dramatičnoj političkoj klimi jednostavno ne isplati, pošto nužno isključuje dio tržišta. Naravno, kao studio podržavaju interpretacije svojih fanova i potiču diskusiju o samom univerzumu.

S druge strane, njihov The Avatar Project, igra koja je vezana uz film Jamesa Camerona ima itekakve političke konotacije, s obzirom da se film zalaže za očuvanje prirode, kao i za antikolonijalne stavove.

Condelius navodi da je tema politike u ovom slučaju neizbježna, s obzirom da je utkana uz sam IP, no Massive neće sugerirati igračima koji je dobar ili loš izbor, navodeći da će cijeniti “dvosmislenost nekih aspekata tog već stvorenog univerzuma”.

Što se The Avatar Projecta tiče, još uvijek ne znamo puno o samoj igri, dok nam The Division 2 dolazi 15. ožujka 2019. godine.