Dobrodošli u novo izdanje naše tjedne rubrike TJEDAN IZA NAS koja donosi još jednu dozu najbitnijih vijesti proteklog tjedna i čašicu egzistencijalnog lamentiranja. Pod “čašica egzistencijalnog lamentiranja” referiram se na možebitno korištenje jeftinog srednjoškolskog shvaćanje filozofije (tnx na sintagmi Borna) pomoću kojeg ću povezivati vijesti poput recimo izmjena na temelju zatvorene bete koje ćemo vidjeti u Call of Duty: WWII i novih 17 minuta gameplayja za Bandai Namcovu anime-souls like igru Code Vein. Kad smo već kod jeftinih stvari, ne znam kada sam zadnji put pročitao nešto o “teškim” igara, a da ih nije pratio prefiks “souls-like”.

Nekako mi se čini da se ta dijabolična sintagma počela upotrebljavati za svaku igru koja odluči malo oštrije penalizirati igrača. Samo čekam dan kada će netko jednu od iteracija Farming Simulatora osloviti sa “souls-like” jer je neplanirana tuča uništila sve usjeve što ih je podsjetilo na creepera koji ih je neplanirano zaskočio iza ugla i natjerao ih da se otkotrljaju u provaliju. S druge strane, Code Vein ovako na prvu zaista podsjeća na soulse, no čini li ga to “souls-like” igrom? Kao što rekoh, jeftino srednjoškolsko shvaćanje filozofije. Ba dum tssssss.

Kad sam već krenuo s egzistencijalnim lamentiranjem, The Witcher serijala igara proslavio je svoju 10. godišnjicu u prikladnom videu koji je rasplakao pola interneta, a možebitno i našeg Fratrića koji obično pušta samo jednu suzu na određene Mass Effect 3 DLC-ove jer su “savršen send-off, frende”. Što se fan-servicea tiče, rijetko tko ga je napravio ovako dobro. Mene ipak brine ova deseta godišnjica jer ne mogu vjerovati da sam prije toliko godina tugovao što nisam imao dovoljno jako računalo koje bi moglo pokrenuti taj prekrasni srednjovjekovni fantasy RPG čiju sam kutiju studiozno proučavao.

Također, čisto radi perspektive, Wild Hunt je izašao prije dvije i kusur godine (kroz koji dan dobiva 4K podršku za PS4 Pro), a posljednji DLC Blood and Wine prije malo više od godinu dana. Znam, premlad sam da razmišljam o krizi srednjih godina, no 10. godišnjica Witchera podsjetila me da će valjda isto toliko godina proći prije nego što ću zaigrati nastavak Deus Exa: Mankind Divided. Koji je, usput budi rečeno, završio na cliffhangeru!

Flash vijesti Part 1: predsjednika Gearboxa Randy Pitchford potvrdio je na PAX Westu da 90% razvojnog studija radi na Borderlandsima 3, saznali smo što Lawbreakersima donosi budućnost, u Rainbow Six Siege stigla nadogradnja Operation Blood Orchid, a American McGee od fanova je zatražio podršku oko Alice 3.

Ilustracija izraza lica Dote 2 kad vidi rezultate PUBG-a na Steamu. Također, jeftini način kako da ubacim Tiny Ricka u tekst

Lijepe vijesti nam stižu od Ebb Softwarea iz Beograda čija se igra Scorn Part 1 of 2: Dasein našla na Kickstarteru. Igra izgleda poprilično bolesno, a atmosfera tijekom prvog pogleda na igru podsjetila me na jezive osjećaje koje je Hexen izazivao u meni kad sam bio puno prezelen da ga uopće shvatim, a kamoli igram. Slična situacija je i sa Scornom jer je neobično i jezivo što mi se sviđa jer volim neobične i jezive stvari.

Ono što uopće nije neobično je strelovit uspon PUBG-a koji se prodao u preko 10 milijuna primjeraka i koji ozbiljno prijeti Doti 2 budući da je prešao preko milijun istovremenih igrača. Još uvijek me neizmjerno zabavlja sva sila komentara i analiza koje su uslijedile kada je prije koji mjesec najavljeno uvođenje preskakivanja zapreka u PUBG-u. Svi su poludjeli za igrom u kojoj ne možeš vaultat preko ograde kao normalan čovjek već se uvođenje te mehanike aplaudiralo kao nešto revolucionarano. Smiješno. No opet, u Destinyju 2 ne mogu uključiti bateriju da mi osvijetli mrak kad god ja to hoću, što mi je neshvatljivo (kao i kratkotrajni problemi s PSN-om koji su nekima onemogućili igranje najiščekivanije igre godine). Half-Life je, čini se još uvijek, opako ispred svog vremena. Kad je gledanje u budućnost u pitanju, ekipa iz Bungijea je objavila roadmap koji pokazuje što nas sve očekuje u prvih mjesec dana Destinyja 2, a možda najbitnije za fanove je dolazak prvog raida koji nosi isto ime poput jedan od DLC-eva za Mass Effect 3: Leviathan.

Flash vijesti Part 2: idući tjedan stiže posljednji komad DLC-a za Infinite Warfare, stigao nam je novi trailer za Wolfenstein II: The New Colossus, najavljen demo za Forzu Motorsport 7, a krenule su i Vip Adria League KVALIFIKACIJE ZA FIFU 17 i 18.

Volim remastere. Kad su dobri onda me podsjećaju na bezvremensku vrijednost dobrog game dizajna, priče i ideja, a kad su osrednji ili loši, onda me podsjete koliko su daleko videoigre napredovale u svakom mogućem smislu. Nekad su možda nepotrebni, no to me neće spriječiti da te odigram Resident Evil Revelations. Mislim da se, sudeći po dosadašnjem katalogu igara, možemo složiti kako Rockstar ne može pogriješiti, stoga me izuzetno veseli što ću odigrati L.A. Noire koji sam nekim čudom propustio na prošloj generaciji. No, mnogo zanimljivije je što će Rockstar s L.A. Noireom po prvi puta zaploviti u VR vode. Pretpostavljam da se radi o testu da vide kako će im to poći za rukom, no ako bude financijski uspješno možemo li se u relativno bliskoj budućnosti nadati i VR verziji GTA V? Bilo kako bilo, nije me puno igara nahypealo za VR kao L.A. Noire.

Šećer sam, po običaju, ostavio za kraj. Okami HD je izgleda stvarnost, a nakon prošlomjesečnih nagađanja o podosta specifičnom datumu izlaska (12. prosinac), neki dan se na stranicama južnokorejskog “rating” odbora našla se i HD remaster Capcomovog kultnog hita.

Do iduće nedjelje!