Ime tvrtke koju čujemo sve češće u gaming kuloarima ovog puta nam dolazi s velikom viješću. Izgleda kako će Steam dobiti konkurenciju u vidu Tencentove platforme WeGame.

Za one koji ne znaju, Tencent je kineski investicijski konglomerat čije se podružnice bave uslugama i proizvodima vezanim uz internet, zabavnim sadržajem, razvojem umjetne inteligencije i tehnologijom. Ono što nas zanima jest njihova gaming podružnica – Tencent Games koja je u ožujku ove godine postala najveća gaming kompanija u svijetu, a taj podatak ne čudi s obzirom na to da u stopostotnom vlasništvu imaju Grinding Gear Games (Path of Exile), Riot Games (League of Legends), Supercell (Clash of Clans), a imaju manjinske udjele u razvojnim studijima poput Epic Gamesa, Activision Blizzarda, Ubisofta i još mnogih drugih.

U lipnju ove godine Valve je najavio kako će otvoriti lokaliziranu verziju Steama za Kinu, a Tencent je po svemu sudeći imao isti plan za ostatak svijeta sa svojom WeGame platformom. Naime, Tencent je inicijalno razvijao verziju WeGamea za tržište Hong Konga, no ispada kako je kineski gigant imao puno ambicioznije planove.

Budući da WeGame potpada pod rigorozne kineske zakone koji zabranjuju velik broj zapadnjačkih igara, kao platforma za digitalnu distribuciju igara komparativno je značajno manji u odnosu na Steam, no s obzirom na to da se ti zakoni ne odnose na Hong Kong, izgledno je kako će količina sadržaja na WeGameu doživjeti značajan porast kao posljedica liberalizacije tržišta.

Ovo su svakako dobre vijesti za gamere jer će veliki distributeri poput Steama, Origina, Humble Bundlea i GOG-a dobiti konkurenciju snažnu konkurenciju na Dalekom Istoku što će u povoljnim uvjetima rezultirati nižim cijenama igara kako bi bili što primamljiviji kupcima i kako bi povećali svoju konkurentnost.

Niti Tencent ni Valve nemaju konkretne datume za svoje odgovarajuće platforme, no vrlo je izgledno kako ćemo u skoroj budućnosti imati još jednu platformu preko koje ćemo kupovati igre.