Serija Legion pokazala se vrlo popularnom i jednom od najboljih opcija za gamere koji su morali paziti na svaku lipu, a htjeli su prijenosno računalo koje može pokretati suvremene igre. Lenovo je stoga napravio uspješan debi na tržište gaming prijenosnika, ali uvijek je bilo mnogo teže održati uspjeh nego postići ga. Druga serija Lenovo Legion upravo stiže u naše trgovine, a mi smo u ruke dobili model Y530, s najjačom ponuđenom konfiguracijom.

lenovo_legion_y530

SVJEŽ ZRAK Dobro složen sustav zračnog hlađenja trebao bi osigurati dulji životni vijek

Ahilova grafička

Najnoviji Legion moguće je nabaviti u nekoliko varijanti, ali opcije se svode na izbor između Intel i5 i i7 procesora, oblika pohrane te običnog Nvidia GTX 1050 grafičkog procesora i primjetno jače Ti varijante. Skok na 16 GB RAM-a bit će dobra vijest za one koji vole multitasking ili virtualizaciju.

Mi smo testirali varijantu s GTX 1050Ti te Intel I7-8750H, što je osim ažuriranja verzije procesora načelno ista konfiguracija kao iz prethodnog modela. Cijena je nešto viša, što je dilema za perspektivne kupce jer moraju dati više novca za isti grafički procesor kao i u prošlom modelu.

legion_intel_gpu_cpuy530_cpu_intel

 

S druge strane, razlika u cijeni 1050Ti i sljedeće stepenice na listi grafičkih procesora vjerojatno ne opravdava razliku u performansama u prijenosnim izvedbama, a 1050Ti i dalje može komotno vrtjeti gotovo svaku suvremenu igru iznad 30 FPS-a.

Najviša rezolucija od 1080p je i dalje standardna za laptop, a na ekranu od 15“ u ovom trenutku vjerojatno i nema potrebe za povećanjem. Kvaliteta zaslona je i dalje neočekivano dobra za cijenu jer nudi pristojne kontraste, vrlo jarke boje i brz odaziv od 144Hz.

Jedna specifičnost koju smo primijetili na novom Legionu jest velika razlika u performansama između strujnog i baterijskog načina rada. Svaki prijenosnik će znatno reducirati performanse kako bi očuvao životni vijek baterije kada nije ukopčan u struju, ali Y530 je gotovo prepolovio grafičke performanse kada smo ga koristili bez utičnice. Zaključak do kojega smo vrlo brzo došli jest taj da ovaj prijenosnik nije idealan za često prenošenje, a dizajn uređaja to potvrđuje.

Benchmark rezultati:

Passmark Rating: 5069 (92. percentil)

3D Mark (Firestrike): 7023

3D Mark (Time Spy): 2564

VR Mark (Orange Room): 3773

Samo na stolu

Novi Legion izgleda mnogo diskretnije od svoje prethodne verzije, s mat sivim i crnim plastičnim površinama, malo agresivnih linija i niskim profilom. Neobičan detalj koji se odmah primjećuje je izbočena “stražnjica” koja je prepuna izlaza, ulaza i otvora za ventilaciju. Funkcionalno, takav element je odličan jer štiti šarke poklopca od udaraca i osigurava efikasnije zračno hlađenje, ali vizualno možda nije najelegantnija stvar na svijetu.

y530_side_connectors

Raspored ulaza na stražnjoj strani laptopa znači da će upotreba laptopa u krilu katkad biti nezgodna

Zamjerka na novi dizajn nije samo pitanje izgleda nego ima posljedice na svakodnevni rad računala. S obzirom na to da su gotovo svi ulazi (dva USB-a, DP, HDMI, mreža i struja) smješteni na stražnji dio računala, vrlo je nezgodno udobno koristiti ovo računalo u krilu, na kauču, u autu ili na krevetu. Samo jedan USB ulaz sa strane dovoljan je za jedan uređaj i ništa više, stoga bismo ovaj uređaj preporučili onima koji laptop uglavnom koriste za stolom.

Da ne završimo na negativnoj noti, za kraj ćemo pohvaliti kvalitetu tipkovnice, u kojoj Lenovo i dalje predstavlja jednog od najboljih proizvođača.

INFO>

  • Intel Core i7-8750
  • Nvidia Geforce GTX 1050Ti
  • 16 GB DDR4 RAM
  • 128 GB SSD + HDD 1 TB
  • Cijena: na upit


DOBRO
:

  • Dobar omjer cijene i kvalitete s nekoliko komponenti koje se ističu nad konkurencijom

LOŠE:

–     Upitan dizajn, nepraktičan smještaj ulaza i izlaza na kućištu

UKRATKO:

Novi Legion definitivno je napredak u odnosu na prethodni model i još uvijek jedan od najboljih izbora u srednjem cjenovnom rangu, usprkos nekim praktičnim i ergonomskim zamjerkama.

y530_keyboard_light

STILSKI ZAOKRET Nakon agresivnog crno-crvenog stila, novi Legion napravio je totalni zaokret prema umjerenijim i mirnijim tonovima

 

y530_vent_light