Otkako smo prvi put javno svjedočili kolektivnom kritiziranju igara u negativnoj konotaciji, konkretno na Steam distribucijskoj platformi, pojavio se općeniti strah česte i kontinuirane zlouporabe istog sustava za potrebe narušavanja reputacije konkretnog naslova i/ili developera, što bi rezultiralo potencijalno lošoj prodaji, odnosno lošem odazivu zajednice igrača na upitni naslov. Ovaj slučaj je globalnoj zajednici industrije videoigara poznatiji pod “review bombing” kojeg smo nedavno svjedočili na slučaju Metro franšize igara, zbog diskutabilnog poteza razvojnog studija 4A Games u odabiru distribucijske platforme za novi nastavak igre. Uvidjevši problem, Valve je odlučio stati tome na kraj.

Valve trenutno razvija interni sustav koji bi trebao prepoznati ako je priliv veće količine negativnih komentara zabrinjavajuće prirode te, neposredno zatim, primijeniti postupke temeljite istrage. Ukoliko se uspostavi da situacija ponovno naginje prema još jednom slučaju tzv. review bombinga, sve komentare odnosno kritike koje su pridonijele negativnom aspektu konačnog rezultata ove kategorije, biti će uklonjene, a “negativni bodovi” neće biti uvršteni u kalkulaciju završne ocjene konkretnog naslova. Razvojni studio naslova koji bi se našao u takvoj situaciji, bivat će pravodobno upućen u kompletan proces.

Sustav koji je u izradi bi trebao izvršavati zadatke skoro u realnom vremeni, kako navode u službenom blog postu, te bi trebao pratiti komentare i kritike tzv. “off-topic” kategorije. U prijevodu, sustav bi trebao pratiti veće ili poveće količine komentara i kritika koji u svom sastavu ne sadržavaju “objektivan” razlog negativnog Steam feedbacka i/ili nemaju uopće veze s kritikom, te postupiti u skladu namjene.

Kako će to izgledati u praksi, ostaje nam na razmatranje u bližoj budućnosti, ali nas veseli činjenica da se o ovakvim stvarima proaktivno razmišlja.