Pristupačan laptop koji je po cijeni u najnižem rangu gaming laptopa, ali ne i izvedbom

Lenovo već neko vrijeme naporno radi na svojoj reputaciji tvrtke koja može ponuditi konfiguraciju koja vrijedi više od cijene na kutiji, a sudeći po najnovijem prijenosniku koji smo testirali – Lenovo Legion Y520, uspjeli su pokazati da se to itekako odnosi i na njihovu gaming ponudu.

Kombinacija crnog i crvenog već je uobičajena opcija za gaming laptope, zato se nismo previše iznenadili kada je u naš laboratorij za testiranje došao još jedan crno-crveni gaming laptop. Međutim, Lenovo Legion Y520 ističe se u masi svojim “kljunom”, ali i performansama hardvera koji se nalazi unutar crnog plastičnog okvira. Crveno osvijetljena tipkovnica uređaja ugodna je za upotrebu a touchpad nije nužno najbolji koji smo probali, ali osim pomalo plastičnog osjećaja nije previše narušavala opći dojam.

Više od očekivanog

Model Y520 koji smo isprobali sastoji se od Intel i7 procesora, modela 7700 brzine 2,8 Ghz. Isti smo procesor već vidjeli u mnogim drugim, gotovo uvijek skupljim, gaming laptopima tako da na tu komponentu nemamo nikakve zamjerke. Riječ je o standardu koji neće imati ozbiljne alternative dok AMD ne ponudi mobilniju verziju svoje Zen arhitekture ili dok Intel ne osvježi vlastitu ponudu.

RAM-a ima ukupno 8 GB, što je ovih dana još uvijek sasvim dovoljno za gaming, ali vjerojatno nedovoljno za težu upotrebu računala. Srećom, proširiva je do 16 GB za one koji trebaju malo više materijala za pretjerivanje s multitaskingom ili intenzivnije aplikacije.

Legion ne odaje najbolji dojam kvalitetom izrade, ali je nadmašio očekivanja u performansama i kvalitetom zvuka          

Naposljetku dolazimo do najvažnijeg dijela za neku konfiguraciju stvorenu za igranje: grafičke kartice. Model Y520 koji smo testirali došao je s Nvidia GTX 1050Ti, koja trenutačno predstavlja optimalni omjer performansi i cijene što se tiče gaming laptopa. Djelomično je za to zaslužna relativna stagnacija igara s obzirom na tržište konzola koje već nekoliko godina prisiljava developere da ne trče pred rudo s tehničkim zahtjevima igara. S druge strane, ne treba zanemariti ni napredak koji je Nvidia napravila u seriji 10, pogotovo s ovim modelom koji nadilazi ono što smo viđali od srednjeg ranga njihovih kartica u prošlosti.

Sintetički benchmark rezultati bili su među boljima s obzirom na specifikacije, čak i bolji od usporedivih gaming laptopa. Drugim riječima, ovaj je laptop malčice nadmašio ono što smo očekivali kada smo na papiru vidjeli konfiguraciju koju smo već testirali u drugim uređajima, a u igrama smo to samo potvrdili. Odigrali smo Halo Wars 2 i Doom, gdje smo vidjeli glatke performanse na umjerenim i visokim postavkama. Ultra postavke su ipak rezervirane za neke zahtjevnije uređaje, ali pri rezoluciji od 1080p na ekranu od 15 inča vjerojatno nećete biti pretjerano zakinuti ako malčice smanjite vizualnu razlučivost.

Što se prostora tiče, model Y520 koji smo testirali dolazi s kombinacijom klasičnog tvrdog diska od 1 TB te 128 GB SSD-om. To znači da će biti više nego dovoljno mjesta za pohranu hrpe sadržaja na sporiji disk i taman dovoljno na brzom disku da se na njega postavi operativni sustav i najvažnije programe.

Windows 10 za gamere

Na Legion Y520 smo iskoristili priliku testirati nekoliko Windows 10 funkcionalnosti namijenjenih za gaming. Windows 10 od samog početka dolazi u paketu s Xbox aplikacijom koja se koristi za lakše povezivanje PC-ja i Xboxa preko korisničkog računa, tako da se na oba uređaja mogu kontinuirano skupljati achievementi, pregledavati katalog igara, organizirati kontakti i razne druge stvari. Novim Creators update za operativni sustav je donijela neke novosti i u gaming funkcionalnosti Microstovog OS-a.

Uređaji se mogu također i direktno povezati preko Xbox aplikacije pa će tako PC imati direktnu internetsku vezu s vašom Xbox konzolom radi lakše sinkronizacije.

Jedna od najbitnijih stvari za našu organizaciju kolekcija (ali i za novčanike) su „play anywhere“ igre. Igre koje su označene s play anywhere poput, Gears of Wara 4, ReCorea, Forze Horizon 3 ili Halo Warsa 2, mogu se nabaviti na Xboxu ili na PC-ju i onda igrati na oba uređaja. Ako imate Xbox One i PC, ne morate nabavljati igru dva puta nego je samo morate aktivirati na svojem računu i bit će dostupna na obje platforme.

Pažljivo rukovanje

Jedina ozbiljnija zamjerka usmjerena je na dojam čvrstoće koji (srećom) nismo ozbiljno testirali grubim rukovanjem. Ako znate paziti na svoje uređaje, nemojte se brinuti. Ako ste šeprtljavi i to znate, možda ćete morati uložiti malo više novca za model koji je izgrađen kao tenk, a to nije ovaj uređaj.

Čini se da je i developerima olakšan posao jer ne moraju isključivo razvijati dva naslova već samo prilagoditi svaku verziju igre za specifična sučelja i kontrolere svake platforme.

Konkretno, najviše nas je zabrinulo što šarka koja spaja poklopac i monitor s ostatkom laptopa ne pokriva cijelu širinu uređaja nego je ograničena na srednji dio. To sigurno utječe na izdržljivost poklopca, ali i djelomično na disperziju zvuka iz zvučnika koji se nalaze ispod otvorenih dijelova. Srećom, mislimo da nije loše da se zvučnici ovog laptopa dalje čuju. Kvaliteta zvuka je jedna od prvih stvari na kojima se štedi kod prijenosnika koji ne napadaju novčanike, ali Legion dolazi s parom Dolby zvučnika koji daju vrlo dobar i relativno potpun profil zvuka bez obzira na svoju veličinu.

Y520 dolazi u nekoliko varijacija, ali varijanta koju smo testirali nas je pozitivno iznenadila iako nismo imali niska očekivanja. Ovaj laptop je vrlo dobar izbor za gamere s tijesnim budžetom s obzirom na to da nudi dobre performanse po cijeni koja je i nekoliko tisuća kuna niža od nekih konkurentskih modela, bez ozbiljnijih kompromisa na kvaliteti izrade.

 

OCJENA I INFO>

– 15.6″ FHD (1920×1080) IPS

– Core i7-7700HQ (4C, 2,8 / 3,8 GHz, 6 MB)

– NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4 GB GDDR5

– 8 GB DDR4 SDRAM

– 1TB 5400 RPM + 128 GB PCIe SSD

DOBRO:

Optimalna konfiguracija za gaming laptop, dobri zvučnici

LOŠE:

Touchpad i plastičan poklopac ne izgledaju pretjerano izdržljivo

UKRATKO:

Pristupačan laptop koji se nalazi u nižem rangu po cijeni, ali ne i izvedbom

autor: Borna Pleše

(Unboxing)