Stroj ozbiljnog izgleda i raznolikih funkcionalnosti nudi pogled u budućnost prenosivoga gaminga

Budimo iskreni, gaming oprema općenito izgleda prilično napadno. Da smo zlobni, možda bismo dizajn gaming uređaja opisali kao kičast, pretjerano upadljiv ili čak i neukusan u nekim slučajevima. Upravo zato je rijetko vidjeti neku gaming konfiguraciju laptopa koji ne izgleda kao da se obukao za rave, no katkad se pojavi neki opasan stroj ozbiljnog izgleda.
Acer je jedan od proizvođača koji nikada nije slijedio taj trend upadljivog dizajna, čak ni u svojim najskupljim modelima prijenosnika, a ta filozofija suptilnosti vidljiva je i u modelu Acer V17 Nitro koji nam je završio na testnom stolu. Riječ je o vrhunskom uređaju s gomilom funkcionalnosti, od senzora za otisak prsta, preko thunderbolt ulaza, do vrlo ugodne tipkovnice i touchpada, ali ono što nas je najviše impresioniralo nalazi se iznad svega toga.

1-2-3-4 K

Pozornost nam je najviše privukla jedna naljepnica u lijevom donjem kutu ispod monitora na kojoj je pisala maksimalna rezolucija ekrana: 3840 x 2160. 4K rezoluciju smo navikli viđati na televizijskim ekranima, čak i gaming monitorima većih dijagonala, ali 4K na prijenosnom ekranu još je uvijek poprilična novost. Monitor ovog uređaja doista je impresivan, osim velike maksimalne rezolucije, on nudi vrlo žarke boje i kontraste kakve je teško naći na prijenosnom računalu. Ima samo jedna manjkavost, ali do toga ćemo doći, prvo moramo reći nešto o još jednom neuobičajenom dodatku.

VELIKI EKRAN nije samo velik, boje i kontrasti na njemu izgledaju bolje od mnogih koje smo vidjeli na prijenosnicima

Gledaj me u oči

Zanimljiv dodatak koji dolazi u nekim verzijama V17 prijenosnika, pa tako i na ovome koji smo mi testirali, jest Tobii eye tracking, maleni senzor koji se nalazi ispod monitora i prati kretanje zjenica korisnika. Osim demonstracije u kojoj se očima uništavaju asteroidi i miče miš po ekranu, nema previše igara koje će konkretno moći iskoristiti taj senzor, ali pretpostavljamo da bi moglo biti zgodno igrati Civilization ili neku sličnu sporiju strategiju samo pogledom. Senzor nije savršeno precizan, ali vjerojatno bismo mogli zgaziti nekoliko barbara.
Jasno je da takva tehnologija ima neprocjenjivu vrijednost za ljude s invaliditetom ili one koji iz nekog razloga imaju teškoća s upotrebom računala, zbog čega nam je jako drago da Tobii postoji, ali smisao dodavanja takvog nečega kako bi se upotrebljavalo za gaming nam se trenutačno ne čini potrebnim. Sve u svemu, eye tracking većina korisnika vjerojatno može preskočiti, ali može biti iznimno vrijedan dodatak onima koji ga baš trebaju.

Windows u Game Modeu

Nikad dosta piksela. S obzirom na to da cijene monitora rezolucije 4K brzo postaju sve pristupačnije, samo je pitanje dana kada će nam i standardni HD postati nedostatan. Srećom, igre Windows 10 već sada podržavaju rezoluciju 4K. Pri ruci smo imali prijenosnik koji također podržava 3840 x 2160p, pa smo morali to isprobati.
Na Aceru V17 Nitro pokušali smo igrati ReCore na rezoluciji 4K i rezultati su bili… mješoviti. Dobili smo željenu rezoluciju, ali ni približno snobovskih 60 FPS-a na kakve smo kao PC igrači naviknuti. Čak i vrhunski prijenosnici još ne mogu ponuditi sirovu snagu koju proizvode ogromne stolne konfiguracije, ali polako dolazimo i do toga dana.
U međuvremenu imamo “Game Mode”, novu funkcionalnost Windowsa 10 koji je od Creators updatea integriran direktno u sučelje operativnog sustava.
Game mode funkcionira na principu smanjivanja “pozadinske buke” računala, pauziranjem svih nepotrebnih programa i operacija koji opterećuju sustav i oduzimaju dragocjene resurse. Ako smo mi posvetili svu pozornost igri, zašto ne bi i naš PC?
Mi smo imali laptop koji nije bio nakrcan svim mogućim aplikacijama i pozadinskim servisima pa je ta optimizacija bila relativno skromna. Jednostavno, imali smo pretjerano čist sustav. Kada imate sasvim novo računalo koje još nije opterećeno svim programima koje svakodnevno koristimo, optimizacija performansi ne radi veliku razliku, ali u stvarnim uvjetima većine igrača ne sumnjamo da bi game mode mogao biti itekako koristan.
4K gaming je predivna stvar, ali riječ je o nečemu što je danas luksuz. Međutim, u idućih nekoliko godina taj će luksuz biti uobičajena stvar pa je lijepo vidjeti da se unaprijed razmišlja o potrebama gaming publike.

TOBII EYE TRACKING je zgodan, ali trenutačno još uvijek nedovoljno iskorišten detalj

Jedina manjkavost uređaja, grafička kartica, ključni je problem za sve koji će ga upotrebljavati za gaming

Ahilova grafička

Na papiru, ovo je računalo za Jamesa Bonda, prepuno luksuznih funkcionalnosti i luksuznog izgleda, ali nažalost, taj luksuz je vrhunske kvalitete u apsolutno svakom pogledu osim jednoga: grafičke kartice.
S obzirom na sve ostalo, očekivali bismo vidjeti model GTX 1080 u ovakvom paketu, ali od svih varijanti ovoga prijenosnika koji se nalazi na tržištu, ni jedna ne dolazi s tako snažnom grafičkom karticom i samim time postaje upitno je li ovdje riječ o pravom gaming uređaju jer je njegova najslabija točka upravo ona koja je najvažnija za pokretanje igara.
GTX 1060 koji dolazi u najjačem modelu, modelu V17, zapravo je viši srednji rang, što nije loše, ali nije ni u skladu s ostatkom konfiguracije. Intel i7 7700, 16 GB RAM-a i SSD disk znače da će zloglasno usko grlo ove konfiguracije definitivno biti grafička kartica, pogotovo kada se sjetimo da bi trebala pokretati rezoluciju 4K. Benchmark testovi su redovito pokazivali velike brzine procesora, memorije i diska, ali i prosječne performanse 3D grafike koja je dovoljna za ugodnu igru na 1080, ali ništa više od toga. ReCore je bio naš pokusni kunić koji je pokazao predivne boje i dobar framerate pri standardnom HD-u, ali se pretvorio u powerpoint prezentaciju kada smo podigli rezoluciju na punih 4K.
Ova verzija Acerova V17 Nitro laptopa je nešto poput psihološkog testa: biste li htjeli imati vrhunski monitor, ali pod uvjetom da se njime vjerojatno nikada nećete moći koristiti bez ograničenja?
Ostale verzije ovog uređaja koje dolaze sa standardnim 1080p ekranom možda su smislenija investicija za gaming s obzirom na to da ćete na tim varijantama moći glatko igrati na maksimalnoj rezoluciji. Ekran 4K poprilično utječe na cijenu uređaja, a s obzirom na snagu grafičke kartice, vrlo je teško da ćete u svim situacijama moći iskoristiti njegov puni potencijal pa bi entuzijazam mogao lako prerasti u frustraciju. S druge strane, ako vam ne smeta igrati “samo” na 1080p , a imate potrebe za 4K monitorom zbog multimedije ili neke vrste vizualnog dizajna, u tom slučaju možemo preporučiti ovaj luksuzni model.

METALNI DETALJI su odličan stilski dodatak zbog kojega ovaj model izgleda kao luksuzni stroj

OCJENA I INFO>

– 17.3“, 3840 x 2160p, IPS
– Intel Core i7 7700HQ, 2.8 GHz
– NVIDIA GeForce GTX 1060
– 16 GB DDR4 SDRAM
– 256 GB SSD + 1 TB HDD
– Tobii eye tracking senzor

DOBRO:

Rezolucija 4K, odličan ekran, hrpa dodatnih funkcionalnosti

LOŠE:

Grafička kartica koja ne može pratiti ekran

UKRATKO:

Odličan prijenosnik dobrog dizajna i s puno dodataka, ali s cijenom i manjkavom grafičkom karticom koje mu ograničavaju iskoristivost