Od 6. – 8. listopada u poljskom gradu Poznanu održava se PGA iliti Poznan Game Arena. Uz jedan od većih gaming sajmova na području Srednje Europe, paralelno sa sajmom održava se i GIC – Game Industry Conference, jedna od najvećih game-industry konferencija u Srednjoj Europi. Svoje dane u Poznanju kratimo igranjem hrpetine igara, a u nastavku saznajte koji indie naslovi su nam najviše zapeli za oko i naše dojmove nakon igranja istih.

1. Die for Valhalla / Monster Couch / PC, PS4, Xone

Die For Valhalla, poznanjskog razvojnog studija Monster Couch, izgleda kao pravi indie draguljčić koji će posebno mjesto naći kod zaljubljenika u “couch coop”. Radi se o beat’em up makljaži s paranormalnim elementima. Naime, igrate kao Valkyriea koja ja sposobna za borbu no čija je najveća prednost da može zaposjednuti razne predmete i najbitnije, dizati vikinge iz grobova te zaposjednuti njihova prpošna tjelesa kako bi se borili umjesto nje. Kao Valkyriea možete zaposjednuti razne zamke, eksplozivne bačve i druge predmete kako bi uništili svoje neprijatelje, a što duže vremena provedete u tijelu jednog vikinga to će on/ona postajati jači. Postoji nekoliko vrsta vikinga i vikingica koji imaju posebne sposobnosti i čiji raznoliki stilovi igranja posebno dolaze do izražaja u “couch coopu” kojeg ekipa iz Monster Coucha toliko simpatizira. Kad je ovako zabavan to zaista nije ni čudo. Die for Valhalla obiluje i hrpom dosta dobrog humora, a cjelokupno iskustvo umiranje za Valhallu iskusit ćemo nekad tijekom 2018.

 

 

2. Cubers / Tomasz Dziobek / PC, PS4, Xone

Cubers je djelo samog jednog čovjeka, Tomasza Dziobeka, a njegova twin stick hack’n’slash igra nam je itekako zapela za oko. U ulozi simpatičnog gladijatora borit ćemo se u areni prepunoj šarolikih neprijatelja kako bi zaradili svoju slobodu. Svaka arena ima svog bossa, a cijela igra kulminira okršajem s Carem/Imperatorom. Tijekom igre otključavat ćete dodatna oružja i oklope, a neprijatelje možete ubiti odbijanjem napada njihovih druškana (jer je u igri uključena prijateljska vatra) ili korištenjem zamki koje se nalaze u areni. Cubers možete zaigrati u lokalnom coopu u kojem ćete se vi i vaš prijatelj natjecati oko high-scorea u areni. Onlinea, nažalost, neće biti jer kako nam je Tomasz sam rekao, on je ipak samo jedan čovjek. Jedan čovjek s jako zabavnom igrom, svakako.

 

 

3. Children of Morta / Dead Mage / PC, PS4 Xone

O Children of Morta detaljno smo pisali u Rebootu #46 koji se trenutno nalazi na kioscima, a nakon još provedenog vremena uz igru možemo samo potvrditi sve već navedeno. Igra razvojnog studija Dead Mage apsolutni je vizualni pixel-art spektakl uz izuzetno zanimljivu fantasy priču u čijem se centru nalazi obitelj Bergson koji su čuvari planine Morta. Proceduralno generirani rouge-like ima zanimljiv sustav borbe, a svaki od likova ima različiti stil i sposobnosti koje ćemo moći kombinirati i kooperativno Možda najzanimljivije od svega je narativ zbog kojeg ćemo se zaista osjećati kao član obitelji i koji će nam otkriti više od Bergsonima, planini Morti i zašto je odjednom puna čudovišta. Čisti hype i očiti kandidat za jednu od najiščekivanijih (indie) igara 2018.

 

 

4. Symmetry / Sleepless Clinic / PC

Istraživački svemirski brod koji se srušio na nepoznat planet. Posada koja treba preživjeti. U Symmetryju stvari se zaista nisu takvima kakve se čine. Stvari jako lako mogu izmaknuti vašoj kontroli ako niste pažljivi s vremenom i radom koji vaša posada obavlja. U jednom trenutku član vaše posade ide po drva da se svi ne smrznete, u drugom leži mrtav na hladnom podu u svom svemirskom odijelu. Nudi vam se opcija hoćete li ga pokopati ili iskoristiti kao hranu? Tek toliko stisnemo ovu kanibalističku opciju, i odjednom iz našeg frižidera kaplje krvi i viri tkanina. Symmetry ima odličan art stil, jako dobar soundtrack i zanimljivu priču. Šteta što ne znamo datum izlaska ove strateške management simulacije nasukavanja na nepoznatom planetu.

 

 

5. Monster League / Render Cube / PC, PS4, Xone

Utrke u go-kartovima nisu nikakva novost u svijetu igara, no poljski razvojni studio Render Cube nije dopustio da ih to spriječi. Njihov Monster League svoju inspiraciju pronalazi u čudovištima iz bajki i kultnih filmova, a naziv im je sigurno inspiriran još jednom Leagueom koja je postala globalni fenomen. Najzanimljivije što Monster League nudi je mnoštvo modova koji nude razne načine igranja, od klasičnog go-kart utrkinjava do hokeja ili deathmatcha, kao i atmosferične mape koji zaista lijepo izgledaju. Igra je još uvijek u ranoj fazi razvoja, tek tri mjeseca, a izlazak se planira u Q3 2018.