Najpopularniji dobrotvorni dućan igara jučer je objavio svoj najnoviji tjedni bundle koji će biti na dobrobit ne baš uobičajene dobrotvorne organizacije. Aktualni Humble Weekly Bundle koji traje do sljedećeg četvrtka između ostaloga uključuje Grim Fandango Remastered, Speedrunners i Dead State, a kao odabranu dobrotvornu organizaciju prikuplja novac za ESA Foundation.

Nominalno je moguće reći da je organizacija koja će dobiti novac od najnovijeg tjednog Bundlea doista dobrotvorna organizacija, ali samo zato jer se radi o dobrotvornom ogranku Entertainment Software Associationa, najvećeg političkog lobija u industriji videoigara. ESA kao svoje članove broji Microsoft, EA, Bethesdu, Nintendo, Capcom, Ubisoft, Wargaming i praktički sve ostale velike izdavače igara te na političko lobiranje u SAD-u godišnje troši više milijuna dolara. Usporedbe radi, spomenuti ćemo kako je ESA u 2012. potrošio značajno više novaca od National Rifle Associationa, lobija za prava vlasnika oružja.

U SAD-u je vrlo uobičajeno da organizacije za lobiranje stvaraju dobrotvorne zaklade kako bi si osigurale porezne olakšice i napravile javno lice koje će ih u javnosti predstavljati kao velike dobročinitelje. Sve to ne znači da je ESA neka tajnovita organizacija koja se bavi zakulisnim zavjerama (naprotiv, vrlo su transparentni), niti da se ESA Foundation ne bavi dobrotvornim radom, ali s obzirom na način na koji se slične zaklade financiraju, teško je reći hoće li njihova zaklada potrošiti novac prikupljen ovim Humble Bundleom na najučinkovitiji način i je li im on doista neophodan.

Dobortvorna zaklada ESA-e na svojim web-stranicama navodi svoje dobrotvorne djelatnosti, poput stipendija i dobrotvornih večera namjenjenih za prikupljanje novaca za zakladu. Ne treba ni spominjati da je u usporedbi s drugim dobrotvornim organizacijama poput Crvenog križa, Childs Playa i Charity: Water dobrotvorna „ponuda“ ESA Foundationa relativno neambiciozna te da te organizacije nemaju korporativnu granu koja u svoje članstvo ubraja najveće tvrtke u jednoj od najprofitabilnijih industrija u svijetu.

Zanimljivo je da je Humble Bundle od svog začetka redovito prikupljao novce za Electronic Frontier Foundation, koja je po svojoj misiji vrlo često u potpunoj suprotnosti s ciljevima ESA-e. Dok EFF redovito vodi kampanje za ukidanje restriktivnih i proizvoljnih ograničenja softvera i developera koji ga stvaraju, ESA je uvijek bio glas velikih izdavača i industrijskih posrednika koji u pravilu nemaju veze sa stvarateljima osim u financijskom smislu. ESA je zbog toga redovito stajao na stranu obrane raznih sustava DRM-a i borio se za promjene zakona intelektualnog vlasništva kako bi softver uvijek bio u kontroli onih koji drže izdavačka prava, a ne onih koji su ga stvorili ili čak onih koji su ga svojim novcem kupili.

Srećom, Humble Bundle vam uvijek nudi mogućnost da svoj doprinos raspodijelite između developera (zapravo, izdavača), dobrotvornih organizacija i samog Humble Bundlea tako da možete birati najvećeg dobročinitelja ili barem najmanje zlo.

Na kraju krajeva, nema razloga da najnoviji tjedni Bundle ne kupite, u njemu doista ima par genijalnih naslova (3,5$ za HD remake Grim Fandanga je stvarno sjajna prilika), samo budite svjesni da vaš novac možda ovoga tjedna neće uzrokovati toliku društvenu dobrobit kao u mnogim drugim Humble Bundleovima.