Polygon je u svom članku o Xbox One ekskluzivama citirao “pouzdan izvor” blizak Microsoftu, koji govori da Microsoft razmatra kupovinu velikih kompanija Valve, EA i PUBG Corp. Glasine o nekim od ovih akvizicija počele su kružiti naokolo kada je Xboxov Phil Spencer dobio promociju u Microsoftov vodeći tim.

Xbox One je, čak i sa svojom moćnom konzolom Xbox One X, još uvijek u problemima i zaostacima za PlayStationom 4 koji se prodaje bolje. Veliki problem manjka ekskluziva na Xboxu mogao bi biti vrlo jednostavno riješen kupnjom nekih od najvećih imena u industriji. Microsoft trenutno ima 135 bilijuna dolara na raspolaganju što mogu lagano iskoristiti u ovu svrhu, i pospješiti produkciju igara za Xbox One.

Electronic Arts je jedna od najvećih kompanija u gamingu. Kad se sjetimo Star Wars drame koja je bila jedina tema razgovora na internetu taj tjedan, podsjećamo da su izgubili 3 bilijuna dolara na dionicama, što nije niti malo uspjelo utjecati na njihovo poslovanje.

Valve je narastao iz malog startupa u ogromnu platformu, developera i izdavača. Sam po sebi mogao bi biti vrijedan “samo” 4 billijuna dolara, ali pretpostavljamo da bi Gaben tražio, blago rečeno, impresivnu svotu. Ova daleko najveća PC platforma također je poznata po žestokom poticanju Linuxa, što se direktno proturječi navedenoj ideji.

PUBG Corp. je najočitiji i najrealističniji izbor. To je relativno nova kompanija čiji je PUBG već ekskluzivan za Microsoftove platforme. Doduše, ovime bi pridobili samo jednu igru i to igru koja je već izašla, što ne pomaže problemu Xbox One ekskluziva.

Za Microsoft, smatram da bi najviše smisla imalo kupiti isključivo Electronic Arts, i koristiti već donekle afirmiran Origin kao svoju platformu za distribuciju (umjesto Windows Storea). Time bi svaka EA igra mogla biti Xbox, a i Origin ekskluziva, što je jedan način konkurencije Valveu koji nije njegova kupnja.