Sony i Microsoft svojim su pojačanim verzijama postojećih konzola po nekima poremetili ustaljenu koncepciju ”konzolaških generacija”. Bez obzira na kritičare i na one koji su spremni pričati o konzolama u prošlom svršenom vremenu, Sony je najavio kako ne planiraju stati s uobičajenom procedurom izbacivanja novih konzola i kako su izuzetno zadovoljni s prodajom PlayStationa 4 zasad. No, što se tiče Microsoftove konzole koja je uvjerljivo jača od ”Pro” inačice PlayStationa 4, brojke i projekcije joj ne idu u korist.

Analiza koju je proveo DFC Intelligence, jedna od najrespektabilnijih tvrtki koja se bavi istraživanjem tržišta igara, tvrdi kako će Xbox One X prodati 17 milijuna primjeraka do 2021. jer po njihovim riječima usprkos značajnom porastu vlasnika 4K televizora i monitora, Xbox One X je skupa konzola koja je napravljena za jako malu i fokusiranu demografiju gamera koji s jedne strane žele igrati grafički visokokvalitetne igre, a s druge strane ne žele potrošiti puno novaca na high-end računala. Problem je u tome što je tehnologija 4K zaslona i dalje nedovoljno raširena među potrošačima, unatoč činjenici da se broj tih potrošača povećava. S druge strane, PlayStation 4 i Nintendo Switch pružaju odličan omjer uloženog i dobivenog, odnosno komparativno značajno nižu cijenu u odnosu na Xbox One X zbog čega imaju što u konačnici rezultira respektabilnim porastom baze igrača.

DFC također smatra kako igre neće previše utjecati na prodaju konzole jer tvrde da od najavljenih ekskluziva mali broj ih je stvarno ekskluzivan za Xbox One X, a većina su indie igre koje neće iskoristiti puni potencijal snage. Također smatraju kako skok sa 1080p na 4K nije toliko značajan kao što je to bio skok sa SD-a na HD rezoluciju što će isto destimulirati određene ljude od nadogradnje.

Ipak, treba vidjeti koliko će na prodaju konzole utjecati mogućnost backwards compatibilityja koji je sve popularniji među igračima i što je element koji je svakako prednost u odnosu na PlayStation, ali malo je vjerojatno kako će se omjer snaga među konzolaškim rivalima iole promijeniti.