Aliens: Colonial Marines prilikom izlaska 2013. godine nije pobrao baš najbolje ocjene, a negativne kritike većinom su bile usmjerene na dosta loš AI. Jedan modder još je 2016. godine ispravio te greške, no tek sada se saznalo što je točno pošlo krivo – gramatička greška u kodu!

Naime, igra se ovih dana vratila u fokus jer je trenutno na brutalnom popustu putem stranice Fanatical (nekadašnji Bundle Stars), gdje ju u ovom trenutku možete kupiti za samo 2,99 eura. Tako su krenule rasprave na raznim portalima, između ostaloga i putem stranice ResetEra, gdje je jedan od moddera komentirao upravo mod kojim je AI ispravljen još 2016. godine.

Ispada da je problem bio lako rješiv, a razlog lošeg AI-ja je jedno slovo u kodu: umjesto riječi “tether” u kodu piše “teather“. Ono što ta funkcija čini je da pripaja neprijateljske aliene određenim zonama. Zone “govore” alienu koji je njegov borbeni prostor i gdje su različiti izlazi u tom prostoru, a tijekom borbe, naređuje mu da se prebacuje na druga mjesta i “tethere”. Na taj način, daje mu informacije i naredbe gdje i kako da se strateški postavi u odnosu na igrača, npr. da nas flanka ili se raširi na više mjesta i iznenadi nas u napadu itd.

Mnogi su, dakako, upravo zbog ove situacije odlučili testirati igru s modom i ispravkom greške i bez njega, te su ustvrdili da je doista tako i da se umjetna inteligencija u igri ponaša drastično bolje kad se u njezinom kodu promijeni to jedno jedino slovo koje daje direktne naredbe alienima.

Pa ukoliko igru imate već odavno i baš ste se zaželjeli malo napucavanja Xenomorpha, predlažemo da, ako ga već nemate, mod potražite ovdje. A za one koji igru još uvijek nisu kupili, kako smo ranije spomenuli – za samo 2,99 eura možete ju nabaviti na portalu Fanatical – ovdje, no požurite jer u trenutku pisanja ovoga teksta, ponuda traje još nešto manje od 3 sata.