U nastavku pregleda igara koje su nam ove godine proletjele ispod kolektivnog radara predstavljamo vam Satellite Reign.

Ova taktička timska pucačina žanrom najviše nalikuje igrama poput X-Coma ili Jagged Alliance, ali radi se o vrlo očitom nasljedniku kultnih Syndicate i Syndicate Wars legendarnog studija Bullfrog.

Serijal Syndicate bio je nakratko službeno oživljen 2012. kada je EA, koji još uvijek ima vlasništvo nad licencom, povjeri0 oživljavanje franšize Starbreeze Studiosima, ali promjena žanra u FPS nije dobro prihvaćena. Mlak prijem igre ne treba čuditi kada se sjetimo da je igra bila u direktnoj konkurenciji s Deus Ex: Human Revolution, igrom koja joj je bila iznimno slična po načinu igre i tematici.

Srećom, za one koje su mislili da je to bio zadnji čavao u lijesu za Syndicate, u spas je došao Kickstarter projekt 5 Lives Studiosa, razvojnog tima koji je uključivao neke od ljudi koji su radili na izvornim igrama iz radnih 90-ih. Ovoga je ljeta taj projekt došao do konačnog proizvoda koji je unatoč nedostatku službene licence vrlo jasan treći nastavak serijala Syndicate koji smo čekali. Svi su elementi ovdje: timski rad u stvarnom vremenu, opremanje ekipe tehnološki naprednim oružjem, cyberpunk distopijski svijet i sve što se u njemu nalazi…

SR2

Naziv igre referenca je na najmoćnije oružje u izvornim Syndicate igrama: Satellite rain.

Iako igra pokazuje neke od poznatih boljki Unity pokretača i razvojnog sučelja u kojemu je izrađena, svi su najbitniji elementi izvornika brižno precrtani i poboljšani kako bi bili spremni za 21. stoljeće, a da pritom ne pozivaju EA na sudsku tužbu. Nesumnjivo se radi o “žanrovskoj” igri koja nije namjenjena masama, ali će za one koji znaju uživati u cyberpunk estetici i distopijskom mikro-menadžmentu biti pravi hit.

SR1

Satellite Reign je za serijal Syndicate isto ono što je Pillars of Eternity za Baldur’s Gate: vrijedan nasljednik s nekim novim trikovima.