Prije nekoliko dana internetom su se proširile glasine kako studio Epic Games naizgled planira potpuno zaobići Google Play kao platformu za njihovu uspješnicu Fortnite na Android mobilnim uređajima, no od danas to više nisu glasine, već potvrđena istina.

Naime, za igranje Fortnitea na vašem Android uređaju bit će prvo potrebno s web stranice studija Epic Games skinuti poseban installer za igru, te ju direktno instalirati kao što biste instalirali neku drugu third party aplikaciju koja nije s Google Playja. Installer će dolaziti u standardnom APK formatu, kao i spomenute slične third party aplikacije, te je prilikom instalacije (ili pak netom prije nje) na vašem Android uređaju potrebno omogućiti pristup takvim aplikacijama u sigurnosnim postavkama uređaja.

Naravno, jedna od prvih stvari za koju se vjerovalo da je ključni razlog ovog pothvata i zaobilaska Google Playja je činjenica da Google preko svoje platforme uzima 30% ukupne zarade ostvarene putem svake aplikacije koja postoji na njoj, a Tim Sweeney, CEO Epic Gamesa, potvrdio je kako to doista jest jedan od razloga. “30 posto poreza je visok trošak u svijetu gdje developeri igara s ostalih 70 posto moraju pokriti sve troškove razvoja, operative i podrške za svoje igre“, rekao je Sweeney i objasnio kako smatra da taj iznos nije proporcionalan troškovima usluga koje Google pruža, kao što su procesiranje plaćanja, propusnost i brzina downloada te korisnička podrška.

No nije u šoldima sve, kaže Sweeney, naglašavajući još jedan ključni razlog zašto Fortnite ne žele izdati putem Google Playja već preko samostalnog downloadera, a to je “održavanje direktnog odnosa s kupcima na svim platformama. Odlična stvar u vezi interneta i digitalne revolucije je da je to moguće sad kad fizički dućani i posrednički distributeri više nisu potrebni“, dodao je.

Što se samog datuma izlaska tiče, još uvijek nije poznato kada točno Fortnite dolazi na Android uređaje, ali ono što je sigurno je da se očekuje još veći uspjeh nego na iOS uređajima, s obzirom da puno veći broj ljudi koristi Android. Ali svakako imajte na umu kako ćete za pokretanje igre na vašem mobitelu ipak morati imati malo skuplju i jaču mašinu. “Naša očekivanja za 2018. su skromna jer Fortnite zahtijeva novije high-end Android smartphone uređaje. Fortnite donosi ono izvorno PC i konzolaško iskustvo igre na Android“, tvrdi Sweeney te zaključuje: “Od ugrubo dvije i pol milijarde Android uređaja, procjenjujemo da je oko 250 milijuna uređaja spremno za Fortnite“.