Sudeći po novom, 307 stranica dugačkom izvještaju, Europska Komisija je potvrdila kako piratstvo nema utjecaja na prodajne rezultate igara na tržištu.

Istraživanje je provedeno u Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švedskoj, a od navedenih igara Španjolska i Poljska imaju najveću razinu piratstva. U izvješću stoji kako su u prosjeku 51% odraslog stanovništva i 72% maloljetnika ilegalno ”skinuli” ili ”streamali” zabavni sadržaj. Što se tiče igara, samo 18% ispitanih priznali su ilegalno skidanje igara i njih 16% je priznalo da su igrali na modificiranim konzolama. Glavni razlog provedbe ovog istraživanja bilo je otkriti gubi li zabavna industrija novac zbog piratstva te je EK došla do zaključka kako ” rezultati ne pružaju značajne statističke dokaze pada prodaje zbog kršenja autorskih prava. Ovo ne znači da piratstvo nema uopće utjecaja, nego da sa statističkog aspekta nije moguće dokazati da postoji efekt

Važno je napomenuti kako se ovdje radi o iznimno razvijenim zemljama Europske Unije koje imaju visok životni standard te, shodno tome, njeni stanovnici nemaju potrebe piratizirati svoj sadržaj. Kad bi Europska Komisija provela istraživanje u zemljama periferije Europske Unije, tad bi rezultati mogli biti znatno drugačiji.