PlayStation Vita očito broji svoje zadnje dane u budući da je Sony na svojoj službenoj japanskoj web stranici potvrdio prestanak proizvodnje zadnje dvije serije ove handheld konzole. Radi se o modelima PCH-2000 ZA11 Black i PCH-2000 ZA23 Aqua Blue.

Ista situacija dogodila se i s konzolom PlayStation 3 u kojoj je prestanak proizvodnje isto tako najavljen, a samo dva mjeseca nakon te najave proizvodnja konzole PlayStation 3 konačno je prestala.

Prestanak proizvodnje konzole PlayStation Vita najavio je visokopozicionirani službenik u Sonyju imena Hiroyuki Oda još prošle godine, no sad definitivno znamo kako je definitivno započeo taj proces.

Sonyjeva (po svemu sudeći) posljednja handheld konzola izašla je na tržište već davne 2011. godine s ciljem da omogućuje igranje visokobudžetnih igara van vaše dnevne sobe, no ta ideja nažalost nikad nije zaživjela. Unatoč činjenici da je bila puno jača i tehnički naprednija od svoje konkurencije u vidu konzole Nintendo 3DS, nedostatak prave AAA potpore od strane izdavača, ali i relativno visoka cijena same konzole i posebnih memorijskih kartica koje su bile posebno skupe zajedno s afirmacijom pametnih telefona kao legitimne alternativne specijaliziranim handheld konzolama se u konačnici negativno odrazila na prodajne brojke.

Sony je pokušao oživjeti PlayStation Vitu preko PlayStationa 4 omogućavanjem Remote Play opcije, no ni ta funkcija nije previše zaživjela kod fanova. Iako nije imala veliki broj vlasnika, oni koji su uistinu kupili konzolu kunu se u njezinu kvalitetu te je postala svojevrsna ”niche” platforma za konzumaciju kvalitetnih indie igara.